Tudomány zöldövezet

Hamarosan elbúcsúzhatunk a természet egyik csodájától

Egy friss tanulmány szerint számos szentjánosbogár-fajt fenyeget a kihalás az élőhelyek pusztulása és a rovarirtók használata miatt – írja az AFP. Az élőlényekre a fényszennyezés további veszélyt jelent.

A rengeteg fenyegető tényező miatt csak idő kérdése, mikor tűnnek el a szentjánosbogarak.

A világ trópusi és mérsékelt övi területein mintegy kétezer fajuk él, de csak kevés populáció van biztonságban. Sara Lewis, a Tufts Egyetem munkatársa és a csapat vezetője szerint egyes állatokat különösen súlyosan érint az élőhely elvesztése, hiszen teljes életciklusukhoz különleges környezetre van szükségük.

Kép: iStock

Dél-Amerikában és Ázsiában a legnagyobb veszélyt a mesterséges fények jelentik. A fényszennyezés nemcsak a bioritmust zavarja meg, de a rovarok párzási rítusát is. Szaporodásuk során a hímek és a nőstények egymásra találását a fénykibocsátásuk segíti, a mesterséges fények viszont jelentősen megnehezítik a potenciális párok azonosítását.

A kutatók szerint a szentjánosbogarakat a rovarirtók, illetve az idegenforgalom is súlyos helyzetbe sodorja. Az állatok látványos párzása sok területen számít turisztikai látványosságnak, a forgalom azonban a rovarok pusztulásához is hozzájárul.

Az adatok alapján a klímaváltozás egyelőre nem veszélyezteti az állatokat, de ez idővel változhat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik