Tudomány az élet nagy kérdései

Hogyan jön létre a szivárvány?

A szivárvány az egyik legismertebb és legszebb optikai jelenség, melyhez számos legenda kötődik. A szivárványok létrejöttéhez speciális körülményekre van szükség, melyeket akár magunk is előidézhetünk.

A szivárványok évezredek óta ejtik ámulatba az embereket, így nem csoda, hogy a jelenség számos történetben és legendában megjelenik. Az özönvíz után például Isten egy szivárványt hozott létre, így jelképezve, hogy megállapodást kötött Noéval, de egyes elképzelések szerint a skandináv mitológia földet éggel összekötő hídja, a Bifröszt is szivárvány lehet. Az ír néphiedelem szerint pedig a színes ív tövénél rejtik el kincsüket a koboldok.

Ahhoz, hogy szivárvány alakuljon ki, két kulcstényezőre van szükség: napfényre, és eső- vagy páracseppekre.

A napfény valójában több színből tevődik össze, ez üvegprizma segítségével figyelhető meg. Amikor a fény áthalad az üvegen, kétszer megtörik, a prizmából kilépve pedig láthatóvá válnak a színek. Hasonló jelenség figyelhető meg, amikor a fény cseppekkel találkozik.

Szivárványok rendszerint esőzések után jelennek meg, de egy kerti tömlővel akár mesterségesen is kialakíthatóak. Ha a csőből kellően kis cseppek szabadulnak ki, a fény pedig a szemlélő háta mögül érkezik, a kicsi szivárvány rövidesen láthatóvá válik.

Kép: iStock

A szivárványok teteje általában vörös, míg alja kék, a fény pedig a legtöbbször 42 fokos szögben lép ki a cseppekből. A cseppek tetején belépő fény általában egy főívet hoz létre, a második törésnél viszont egy halványabb, másodlagos ív is kialakul, amely adott esetben a főívtől is elkülönül. A jelenséget mindig a Nappal ellentétes irányban kell keresni.

Hagyományosan úgy vélik, hogy a jelenséget a francia René Descartes (1596-1650) írta le először tudományosan 1637-ben. A holland Willebrord Snell (1580-1626) ugyanakkor megelőzte, igaz, ő a számításait nem tudta publikálni. Egyes elméletek szerint Descartes plagizált, ugyanis láthatta Snell jegyzeteit.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik