Tudomány

Ősi édeshármasból születhetett meg a komplex élet

12 évnyi vizsgálat után a szakértőknek sikerült olyan organizmust kitenyészteniük, amely igen közel állhat a komplex létformák őséhez – számol be az IFLScience. Az élet megjelenése után az egyik legfontosabb lépés az evolúcióban az volt, amikor mintegy 2 milliárd évvel ezelőtt a bonyolultabb létformák is létrejöttek.

Ezek az élőlények a valódi sejtmaggal rendelkező sejtekből álló organizmusok, az úgynevezett eukarióták. Ide sorolhatóak többek közt az állatok, a növények és a gombák is. A szakértők úgy vélik, hogy az eukarióták a baktériumok és az élő szervezetek másik nagy csoportjának tagjai, az archeák közti szimbiózisból jöttek létre.

A mikrobiológusok a korai létformákra hasonlító organizmusok tenyésztésével próbálják szimulálni ezt a kulcsfontosságú jelenséget. Eddig nem sikerült áttörést elérni a laboratóriumokban, Imacsi Hirojuki, a Japán Tenger-Föld Tudományos és Műszaki Ügynökség munkatársa azonban a közelmúltban áttörést jelentett be.

Kép: iStock

A szakértő kollégáival a Csendes-óceán mélyéről begyűjtött üledékmintákból kinyert Asgard-archeákat vizsgálta. Ezen csoport érdekessége, hogy sok olyan génnel rendelkeznek, melyek rokonaiknál nem találhatóak meg.

Imacsi felfedezte, hogy a mikroorganizmusokat nem sötét, hideg helyen érdemes tenyészteni, hanem kissé felmelegítve kell őket táplálni. Az is kiderült, hogy az archeák csak szimbiózisban tudnak fejlődni, ehhez pedig két baktériumot is használnak.

Ha Imacsinak igaza van, akkor a Földön minden komplex élet ősi mikrobiális „édeshármasokból” származik.

A baktériumok és az archeák szimbiózisából végül egyetlen létforma alakult ki, amely az eukarióták közös őse volt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik