Tudomány

Megosztják az odújukat a vombatok a tűz elől menekülő állatokkal

Az új-zélandi Greenpeace is megírta, hogy érdekes hírek érkeznek Ausztrália felől: az terjed a közösségi médiában, hogy a bozóttüzek elől menekülő kisebb állatokat a vombatok az odújukba terelik, és engedik nekik, hogy ott vészeljék át a tűz átvonulását. Valószínűleg ez sajnos nem igaz, de abban lehet valami valóságtartalom, hogy a vombatok beengedik az odújukba más állatfaj egyedeit is, és sokkal toleránsabbak velük, mint egyébként lennének, hiszen ők is érzik a veszélyt – olvasható az IFL Science weboldalán.

Az ausztrál bozóttüzek az elmúlt hetekben több millió állat pusztulását okozták, ennek ellenére kicsit Disney-mesésen hangzik, hogy egy vadállat megossza a saját, kemény munkával kivájt odúját számára akár potenciálisan veszélyt is okozó más állatfajokkal. Pedig dr. Kath Handasyde, a Melbourne-i Egyetem helyi emlősspecialistája szerint még akár elképzelhető is lehet a viselkedés, amit egyébként videóra is sikerült venni még korábban, a bozóttüzek előtt.

Alapvetően ugyanis a vombatok elég barátságtalanok, ha az odújukba tévedt idegenekről van szó, a szakértő szerint azonban egy ilyen vészterhes időszakban megtűrhetik a többieket a menedékben. Ráadásul a vombatodúk olyan nagyok, és olyan jól szellőznek, hogy úgy nyújthatnak biztonságot az állatoknak, hogy közben akár nem is kell találkozniuk egymással.

A közösségi médiában elterjedt terelgetés tehát valószínűleg elképzelhetetlen – a vombatok nem is látnak jól, általában csak az élelemszerzésig és az ásásig jutnak. De az, hogy összefogjanak a többi állattal a veszély idején, és beengedjék őket az otthonukba, teljesen lehetséges.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik