Tudomány zöldövezet

Műanyag nélkül még nagyobb bajba kerülhetünk

Egy friss, az Egyesült Királyságban megjelent tanulmány szerint a műanyagból készült csomagolások elhagyása valójában környezetvédelmi veszélyt jelenthet – írja a BBC. A jelentést egy pártközi testület készítette el, a szakértők piaci szereplőkkel vettek fel interjúkat.

Az Egyesült Királyságban az elmúlt időszakban komoly lépéseket tettek a műanyagok visszaszorításáért, és egyre több üzlet dönt az alternatív csomagolók bevezetése mellett.

A szakértők szerint ez nem mindig jár a környezetszennyezés csökkenésével,

a papírzacskók előállítása például nagyobb kibocsátással jár, mint a nejlonszatyrok létrehozása. Az infrastruktúra szintén nem áll készen a teljes átállásra, a kartonoknak jelenleg csak a harmadát tudják újrahasznosítani.

Fotó: Pixabay

A megkérdezettek szerint az egyik fő probléma az, hogy a vásárlók nem minden esetben tudják, mi a környezetbarát, és mi nem. Sok lebomló, illetve komposztálható címkével ellátott termék például csak ipari komposztálókban kezelhető. Az ilyen anyagok a környezetben nem bomlanak le megfelelően.

A piaci szereplők azt tapasztalják, hogy az alternatív megoldások gyakran csak tovább növelik az ökológiai lábnyomot.

Andrew Opie, a Brit Kiskereskedelemi Konzorcium munkatársa kiemelte, hogy a műanyag még mindig a leghatékonyabb csomagoló, jóval strapabíróbb, mint a legtöbb. A szakértő szerint nem a műanyagok használatát kellene korlátozni, hanem szabályzásokat kellene bevezetni a hulladékgazdálkodásban, illetve a gyártásban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik