Tudomány

Folyamatosan csökken az emberi test hőmérséklete

Az egészséges testhőmérsékletet Carl Reinhold August Wunderlich német tudós határozta meg még 1851-ben, ő úgy gondolta, hogy nagyjából 36,8 Celsius-fokos egy átlagember teste. Annak ellenére, hogy Wunderlich megállapítását komoly kutatások előzték meg, a Stanford Egyetemen úgy döntöttek, érdemes lenne újra megnézni, mennyire tartja még magát ez az állítás.

Eddig is tudtuk, hogy a 37 nem stimmel

Azt azért már eddig is sejtettük, hogy ez a majdnem 37 fokos hőmérséklet nincs kőbe vésve, sok minden függ például attól, hogy valaki mennyi idős, milyen nemű, merre él, sőt, még attól is, hogy milyen munkát végez. Egy korábbi brit tanulmány, amely 25 ezer embert vizsgált meg, kimutatta, hogy a korábban meghatározott szám tényleg egy kicsit magas, itt ugyanis 36,6 Celsius-fokot kaptak a kutatók. A Stanford Egyetem szakemberei azonban most komolyabban belevetették magukat a témába, és az eLife tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint kimutatták, hogy

Wunderlich eredményei nem hibásak, mindössze egy korábbi éra állapotát mutatják, ami mára megváltozott.

Julie Parsonnet és kollégái három időszakból elemeztek adatokat az emberek testhőmérsékletére vonatkozóan. A legrégebbi minta az amerikai polgárháború veteránjaitól származott, ez az 1862 és 1930 közötti időszakot öleli fel, és azokhoz tartozik, akik az 1800-as évek elején születtek. A második minta szintén amerikai, 1971 és 1975 között gyűjtötték, a harmadik pedig a saját adatbázisukból érkezett 2007 és 2017 közötti időszakról.

Fotó: iStock

Így a szakértőknek 677423 mérési mintájuk lett, ami már elegendő ahhoz, hogy messzemenő következtetéseket tudjanak levonni belőle. Az eredmények a már korábban sejtett sajátosságokat is kimutatták: a fiataloknak és a nőknek magasabb a testhőmérsékletük, ugyanez a helyzet azokkal is, akiken több a felesleg, és mindenkinek melegebb a teste a nap későbbi óráiban.

Régen melegebbek voltunk

Viszont érdekes, eddig nem bizonyított eredmények is születtek: a kutatás kimutatta, hogy a 2000-res években született férfiak átlagos testhőmérséklete például 0,59 Celsius-fokkal alacsonyabb, mint az 1800-as években születetteké, ez évtizedenként egy folyamatos 0,03 fokos csökkenést jelent. Ugyanez a helyzet a nőknél, csak ott 0,32 Celsius-fokot csökkent a testhőmérséklet az 1890-es évek óta.

Fotó: iStock

Ugyanezeket az eredményeket megerősítette már az is, hogy a polgárháborús veteránok testhőmérséklete hogyan változott az évtizedek alatt, így biztosan nem mérési anomáliákról van szó.

A megváltozott környezet tehet róla

Mindennek az oka egyszerűen az, hogy teljesen máshogy élünk, mint kétszáz évvel ezelőtt. „A környezet, amiben élünk, megváltozott, és ide beletartozik az otthonunk hőmérséklete, a mikroorganizmusokkal való kapcsolatunk, és a minden nap fogyasztott ételek is” – mondta egy sajtóközleményben Julie Parsonnet. „Mindez azt bizonyítja, hogy bár szeretünk úgy gondolni az emberi lényekre, mint akik az evolúció során nem változnak, az igazság az, hogy fiziológiailag is folyamatosan változunk.”

A könnyen elérhető élelmiszer lehet például az egyik kulcspontja lehet a változásnak: a megnövekvő testsúly az anyagcserét is melegebb tartományokba tereli, de az ebből eredő gyulladások a testben megint máshogy hatnak a testhőmérsékletre, és

a kevesebb fertőzés is jelentheti, hogy lejjebb megy az átlaghőmérsékletünk.

A klímaváltozás ugyanakkor megint a magasabb testhőmérséklet felé terelheti majd a szervezetünket, de egyelőre ennek nem látszik a nyoma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik