Tech

Emberekkel fűtenek a svédek

A stockholmi mérnökök rájöttek, hogyan tudják hasznosítani az emberek által leadott hőt a fűtésszámla csökkentése érdekében.

Évről-évre megújuló vicc-forrás, hogy a BKV járatait a tömegközlekedésben résztvevők fűtik fel, azonban a svédek komolyan gondolták, hogy az ember egy megújuló energiaforrás – mindannyiunk ugyanis 100 wattnyi testhőt termel, kár lenne veszni hagyni.

A stockholmi központi pályaudvaron naponta 250 ezer ember megy keresztül, ami annyi energiát biztosít a hőcserélők számára, hogy a pályaudvarral szemben lévő irodaház fűtési költségeit 25%-kal képes csökkenteni. Mindezt úgy, hogy a pályaudvar hőmérséklete nem csökken, ugyanis az energiát nem ellopják, hanem csak a “feles” energiát használják fel.

A szakértők szerint az ötlet elterjedése természetesen az éghajlattól és az energiaáraktól függ Svédországban, ahol a téli hőmérsékletek igen alacsonyak nem meglepő, hogy minden lehetséges megújuló energiát fel szeretnének használni egyrészről a költségeket, másrészről a természetre háruló nyomást csökkentve.

AJÁNLOTT LINKEK:

Felesleges testhőből hasznos energia – angolul (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik