Tudomány

Tesztelni fogják az életmentő hibernálást

Amerikai sebészek életveszélyesen sérült emberek testhőmérsékletét hűtik gyors ütemben 10 Celsius-fok alá életmentés reményében.

Sokszor fordul elő traumát elszenvedett embereknél, hogy sérülésük kezelhető lenne, ám elvéreznek, mielőtt orvoshoz, műtétre kerülnének.

Az új eljárás elméleti megfontolása az, hogy rendkívüli hipotermiával – testhűtéssel – agykárosodás nélkül túlélhetnének ezek a sérültek körülbelül egy órát, amíg a sebészek elvégeznék a szükséges beavatkozásokat.

Az amerikai védelmi minisztérium támogatásával a Pittsburghi Egyetem orvosi központjában megkezdődött e stratégia tesztjének előkészítése.

A kipróbálásba olyan embereket akarnak bevonni, akik annyira erősen kivéreztek lőtt vagy szúrt sebeikből, illetve hasonló sérülések miatt, hogy szívverésük leáll. Ilyen esetekben jelenleg csupán 7 százalék a túlélés esélye.

Samuel Tisherman sürgősségi specialista szerint ebben a lehűtött állapotban egy ideig nem okoz agykárosodást a vérkeringés hiánya, így időt nyerhetnek a kritikus állapotú páciens mentésére.

Tisherman csoportja Pittsburghben jövő év elején kezdené meg a tesztet, majd kiterjesztenék a próbát Baltimore-ba, a Marylandi Egyetemre is.

 

KAMPÁNY AZ ÉLETMENTŐ HŰTÉSÉRT

Mielőtt azonban lehűtenék az első tesztjelöltet, a kutatóknak meg kell oldaniuk a felmerült jogi problémát.

Az amerikai törvények előírják ugyanis, hogy orvosi kísérletben való részvételhez a páciens tájékozott beleegyezése szükséges, tehát az alkalmazás előtt meg kell ismernie az új kezelés lehetséges előnyeit és hátrányait. Egy éppen elvérző személy esetében azonban ez lehetetlen, és a hozzátartozók engedélyét sem tudják beszerezni ennyi idő alatt.

Ezért döntött úgy a kutatócsoport, hogy keddtől megkezdik az amerikai gyógyszerügyi hatóság, az FDA által előírt tájékoztató kampányt.

Ebben megismertetik körzetük lakosságát a tervezett tanulmány részleteivel. A kampányban lesz autóbuszos hirdetés, videó a YouTube videomegosztón, tájékoztató előadások és beszélgetés a városházán, és egy honlapot is elindítanak. Azok a helybeliek, akikben felmerül, hogy egy ilyen sérülés esetében hasznos lehet számukra az új módszer, előzetes beleegyezésüket adhatják egy esetleges jövőbeli beavatkozásra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik