Hozzá vagyunk szokva, hogy a Nemzetközi Űrállomáson komoly, az emberiség tudományos fejlődését előresegítő kutatások zajlanak – valószínűleg a karácsony előtti sütisütő kísérlet nem tartozott ezek közé. Az ISS legénysége egy novemberben felállított kísérleti sütő segítségével csinált hagyományos amerikai csokidarabos sütiket, amelyek visszaérkeztek a Földre tanulmányozásra – írja az IFL Science.
Ezek az első sütemények – sőt, gyakorlatilag bármilyen ételek -, amelyeket mikrogravitációban készítettek. Az eredményről még Christina Koch űrhajós tett fel Twitterre képet, ő egyébként már a legtöbb időt űrben eltöltő nő rekord birtokosa, miután lekörözte Peggy Whitson 288 napját.
We made space cookies and milk for Santa this year. Happy holidays from the @Space_Station! pic.twitter.com/sZS4KdPmhj
— Christina H Koch (@Astro_Christina) December 26, 2019
A süteményekhez az űrhajósok sajnos nem nyúlhattak, mivel technikailag tényleg egy tudományos kísérlet részeit képezték, amely arra irányult, hogy kipróbáljuk: lehet-e egyáltalán mikrogravitációban sütni. A sütitésztát készen, fagyasztva vitték fel az ISS-re, az öt darab, kész süteményt pedig január 7-én hozta vissza a Földre a SpaceX Dragon űrkapszulája.
A süteménytésztát a DoubleTree készítette, és a cég fogja elemezni a kész süteményeket is. A sütőt kifejezetten mikrogravitációs környezetre tervezték. A kísérlet célja az, hogy megállapíthassuk, lehetséges-e egy hosszú távú emberes űrexpedíció során bármilyen ételt sütni a mikrogravitációban.