Tudomány

Erre a betegségre hitték az asszírok, hogy egy démon műve

Az epilepszia egy nagyon összetett és komoly betegség, amit nehéz kezelni – nem csoda, hogy az ókori asszíroknak ijesztő volt, olyannyira, hogy úgy gondolták róla, a démonok műve. Egy-egy epilepsziás rohamra azt hitték, hogy a beteget démon szállta meg, és ezért rángatózik – írja az IFL Science.

Forradalmi áttörés jöhet az epilepszia kezelésében
Az IBM Research egy új fejlesztése akár számukra is megváltást jelenthet.

Minderre a Les Journal Des Médecines Cunéiformes tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint egy dán kutató, Troels Pank Arbøll jött rá, aki felfedezett egy démont ábrázoló képet egy már korábban is ismert, asszír ékírásos orvosi tábla hátulján. Csak néhány ilyen rajzot ismerünk eddig.


A Koppenhágai Egyetem kutatója a tanulmányban leírta, hogy a kép megmutatja, hogyan tanították a korabeli orvosokat a különböző betegségek kezelésére. A rajz a Kr. e. első évezredből való, és nem csak az epilepsziára utal, hanem más betegségekhez is köthető, de ezeket már nem hozták összefüggésbe démonokkal.

A kutató szerint a rajz az epilepsziadémon bennut ábrázolja.

Az alak egyértelműen antropomorf, vagyis emberi alakhoz hasonlít, szarva és kígyószerű nyelve van, és valószínűleg hüllőszerű szeme. Sajnos nem maradt fenn jó állapotban az egész rajz, így csak annyi látszik ezeken kívül, hogy a teste szőrös vagy pikkelyes lehetett.

A táblát magát egy ősi doktor, Kisir-Ashur írhatta a Kr. e. 7. században. Nemcsak a démon található rajta, hanem korabeli gyógymódok is, mint különböző gyógyfüvek vagy mérgek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik