Tudomány

Saját agyunk segíti a tumorok fejlődését

Norvég és német kutatók felfedezték, hogy az agydaganat esetében a tumorsejtek hogyan kommunikálnak az egészséges agysejtekkel, és azt is, hogy ezek a sejtek hogyan késztetik növekedésre a daganatot. Ami ennél is nagyobb felfedezés, az az, hogy egy epilepsziára használt gyógyszer akár abban is segíthet, hogy ezek a folyamatok ritkábbak legyenek.

A Bergeni Egyetem, a Heidelbergi Egyetem és a Német Rákkutató Központ közös kutatása rávilágított arra,  hogy a neuronok ugyanúgy szinapszisokat formáznak a ráksejtekkel, mint ahogyan az egészséges sejtekkel teszik – olvasható egy sajtóközleményben. A szakértők korábban úgy gondolták, hogy ilyen szinapszisokat csak az egészséges sejtek tudnak létrehozni.

Fotó: iStock

A szinapszisok szerepe az, hogy biztosítsák a sejtek közötti kommunikációt, méghozzá úgy, hogy elektromos impulzusok haladnak végig rajtuk. A kutatók tudták eddig is, hogy a rákos sejtek kommunikálnak az egészséges idegsejtekkel, csak fogalmuk sem volt, hogy pontosan hogyan – ez a rejtély oldódott meg most, amiről a kutatók a Nature tudományos folyóiratban megjelent tanulmányban számoltak be.

A szakértőknek most sikerült megfigyelniük a szinapszisok kialakulását nemcsak egészséges sejtek között, de egészséges és tumoros sejtek között is. A szinapszisok létrejöttével a tumorok növekedni kezdtek – csakhogy ezen folyamat ismeretében már azt is tudjuk, hogy

az egyik epilepszia elleni gyógyszer akár sikeres is lehet a tumornövekedés megállításában.

Epilepszia során az idegsejtek túlságosan aktívak lesznek, kontrollálatlanul küldve az elektromos impulzusokat a szinapszisokon keresztül. Az erre szedett gyógyszerek akár azt is megakadályozhatják, hogy a tumorsejtek kommunikáljanak az egészséges sejtekkel, de ezt a hatást nem akkor fejtik ki, amikor roham után szedi be őket a beteg, hanem akkor, ha folyamatosan.

Erre klinikai kutatások egyelőre még nincsenek, de a szinapszisok kialakulásával a kutatók egy teljesen új oldalát ismerték meg a problémának, és egy lehetséges megoldását is rögtön.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik