Tech

Zuckerberg agyimplantátummal kezelné az epilepsziát

Kevesen tudják a Facebook alapítójáról, hogy feleségével együtt az orvosi kutatást is támogatja: a célja az, hogy egy generáción belül találjon gyógymódot a betegségekre. Úgy tűnik, a legjobb úton halad efelé: olyan agyimplantátumot fejlesztettek ki a Chan Zuckerberg biohub kutatói, amely a betegségekkel járó rohamokat és tikkeléseket küszöbölheti ki, így segíthet például a Parkinson vagy az epilepszia kezelésében.

Mark Zuckerberg nemrég 30 millió Facebook-részvényt adott el azért, hogy megalapíthasson egy ambiciózus orvosbiológiai kutatási központot, ahová a vezető egyetemek kutatóit hívják dolgozni. A Chan Zuckerberg Kezdeményezés nagyon ambiciózus célokkal dolgozik: azt tervezi, hogy egy generáción belül eltünteti a föld színéről az összes betegséget.

A hárommillió dolláros befektetés egyelőre úgy tűnik jó helyre ment: a Chan Zuckerberg Biohub kutatóinak sikerült olyan agyimplantátumot létrehozniuk, ami rengeteg, rohammal vagy egyéb, veszélyes mozgási rendellenességgel járó betegségeken segíthet. Az implantátumot már főemlősökön is tesztelték, és kifejezetten jól működött – írja a Business Insider. A Biohub egy nonprofit szervezet, amelyben jelenleg 47 kutató dolgozik a projekten a UCSF, a Stanford, és a UC-Berkeley gondozásában.

Fotó: Thinkstock

A vezeték nélküli, agyba ültethető eszköz rögzíti, értelmezi és módosítja az agyi aktivitást, ráadásul valós időben: felfogja, amikor az agy mozgásra készteti a testet, és ha szükséges, megállítja a folyamatot. A kutatók terápiás eszközökként kezelik az új technológiát, hiszen

kezelni, és nem gyógyítani tudják az olyan betegségeket, mint amilyen például a Parkinson-kór vagy az epilepszia. 

Az implantátum egy-egy roham megjelenésekor azonnal érzékeli, hogy mi történik, és valós időben az agy stimulálásával meg is tudja akadályozni, hogy a roham (remegés, tikkelés, vagy egyéb mozgásbeli probléma) tovább folytatódjon. Az eszköz arra is képes, hogy folyamatosan monitorozza és rögzítse a saját munkáját, így a kutatók pontosan tudják, mikor mi történik a majom agyában, már ami a mozgást illeti.

Az agy-gép interfészek használata nagyon szerteágazó: az orvosi megoldásokon kívül kutatják azt is, hogyan változtathatják meg azt, ahogy a laptopunkkal vagy telefonunkkal kommunikálunk. A Facebook korábban 8-as Épületnek (Building 8) nevezett kutatólaborja dolgozott ezen is, ahogyan Elon Musk Neuralinkje is hasonlót kutat, de úgy tűnik, Zuckerberg az orvosi megoldások iránt is érdeklődik. Az itt dolgozó kutatók szerint a Biohub teljesen elzárkózik a Facebook többi, ilyen interfészekkel zajló kutatásától – ők csak az orvosi felhasználásokkal dolgoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik