Tudomány

Börtönbe került a botrányos emberkísérletért

Korábban arról szóltak a hírek, hogy akár ki is végezhetik a babákkal kísérletező kínai tudóst, Csienkuj He-t, aki 2018 végén egyébként nyomtalanul el is tűnt, így sokan azt sejtették, hogy szándékosan hallgattatták el. Ehhez képest még enyhe büntetést kapott: kiderült, hogy három évre börtönbe zárják azért, mert embriókon gyakorolta a génszerkesztést, méghozzá úgy, hogy az embriókból később meg is születtek a babák is.

A kutató kollégáival olyan génmódosítást hajtott végre az embriókon, amellyel a HIV-vel szembeni ellenállásukat akarták növelni. He szerint két gyermek született a kísérlet végén, az egyikükben pedig valóban sikerült kialakítani a védelmet. Az efféle génszerkesztéseket a legtöbb országban, így Kínában is tiltják.

Fotó: Anthony WALLACE / AFP

A kutatónak a 3 éves börtönbüntetés mellett 3 millió jüan megfizetésére is kötelezték, ami több mint 126 millió forintnak felel meg. Őt, és két kutatótársát, Zhang Renlit és Qin Jinzhout a sencseni bíróság ítélte el hétfőn. A Xinhua hírügynökség szerint a büntetést azért szabták ki, mert a kutatók ráadásul nem is kettő, hanem három génszerkesztett baba világra jövetelében segédkeztek, és ez az országban persze illegális. He ezen kívül még az engedélyeztetési folyamat dokumentumait is meghamisította, hogy átjusson az etikai tanácson, és félrevezette az orvosokat, akik beültették az embriókat az anyákba.

Ezért veszélyes, ha Kínában gyártani kezdik az embereket
Hasznos is lehet, de akár egész társadalmakat is romba dönthet.

He a viszonylag egyszerű génszerkesztési technológiát, a CRISPR-t használta a beavatkozáshoz, és a jól kutatott CCR5 fehérjét módosította. A CCR5 egy olyan fehérje, amely az immunsejteken található, ebbe tud belekapaszkodni a HIV vírusa. Ha nem termelődik CCR5, akkor a HIV képtelen megmaradni a szervezetben, és nincs fertőzés. He azt a gént szerkesztette, ami a CCR5 fehérjét termeli, ezzel

elejét vette annak, hogy a HIV bárhol meg tudjon tapadni, és bejuthasson az immunsejtekbe.

A kínai kutató az ügy nyilvánosságra kerülése óta rengeteg kritikát kapott, halálos fenyegetéseket is küldtek neki, és Kína Frankensteinjének nevezik. Ráadásul a babáknál előre nem látott génmutációkat okozhatott a génszerkesztés, az eljárás nem kívánatos vagy a célnak nem megfelelő géneket hozhat létre, ezért igen ellentmondásos a használata embernél.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik