Tudomány

Majom-ember hibridekkel kísérleteznek Kínában

Nem is volt olyan rég, hogy óriási felháborodást keltett egy kínai kutató, aki embriókat génszerkesztett, majd hagyta, hogy a gyerekek megszülessenek. Csienkuj He kutatóról azóta nem sokat tudni, de a kínai kormány a kísérletet teljes mértékben elítélte, mivel a génszerkesztés még nem olyan ága az orvostudománynak, hogy biztonsággal lehessen alkalmazni embriókon, amelyek aztán végül meg is születnek.

Most újabb botrányos hírek érkeztek az országból tudományos területen: egy kaliforniai kutató és kínai tudósok majom-ember hibridekkel kísérleteznek abból a célból, hogy előbb-utóbb emberi szerveket nevelhessenek az állatokban, amelyeket szervátültetésre lehet használni.

Fotó: iStock

A spanyol születésű, a kaliforniai Salk Intézetnek dolgozó Juan Carlos Izpisúa Belmonte valószínűleg azért kínai együttműködésben csinálja a kísérleteit, mert az Egyesült Államokban minden ilyesmi tilos, míg Kínában nincs rá szabályozás. A módszer nagyjából úgy működik, hogy a majmokba embrionális állapotban emberi sejteket fecskendeznek, ebből aztán kialakulhatnak kizárólag emberi sejtekből álló szervek, amelyeket később szervátültetésre lehet használni. Belmonte korábban már próbálkozott hasonlóval disznók esetében, de nem sikerült csak emberi szerveket létrehozni.

Egyelőre nem nevelnek a kínai tudósok sem majom-ember hibrideket, 14 nap után kénytelenek megsemmisíteni az embriókat. De ami késik, nem múlik: talán hamarosan az országban is engedélyezik majd az eljárást, mint Japánban tették, ahol Hiromitsu Nakauchi kutató az engedélyével azt tervezi, hogy emberi sejtekkel ellátott egereket tenyészt majd, és az egerek szerveit átülteti más állatokba.

Állat-ember hibridekre kapott zöld utat egy japán kutató
A tudós olyan állati embriókat nevelhet, amelyekbe emberi sejteket is ültettek.

Belmonte azért akar főemlősöket használni a célra, mert mégis csak jobban hasonlítunk rájuk, mint a disznókra – biológiai szempontból azonban ez egyáltalán nem állja meg a helyét, mivel disznókban is tökéletesen működik elméletben az eljárás, a kiválasztott majomfaj ráadásul kicsi, és lassan fejlődik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik