Tech

Horrorisztikus sci-fi-várost terveznek az arabok

Neom, a futurisztikus arab város teljesen átalakítaná a hagyományos települések fogalmát – legalább is ez derül ki abból a 2300 dokumentumos tervezetsorozatból, amit a The Wall Street Journal szerzett meg. 2017 óta Mohammed bin Salman koronaherceg egy csapat szarkértővel dolgozott együtt, hogy kifejlesszék egy igazán futurisztikus város terveit, ami inkább ijesztő, mint zseniális, de kétségkívül igazán újszerű ötleteket is tartalmaz.

Neomban a taxik repülnének, a felszolgálók robotok lennének, a homok neonszínnel ragyogna, és egy mesterséges hold kelne fel minden éjszaka, hogy beragyogja az utcákat. A szaúdi-arábiaiak még mesterséges klímát is hoznának létre a területen, tehát a sivatag hamarosan buja oázissá változna. A parkokban Jurassic Park-stílusban robotdinoszauruszok járnának-kelnének, mindennapos lenne a génszerkesztés, és a nap 24 órájában megfigyelnék a lakókat. Sőt,

még az itt élő törzseket is elüldöznék, mielőtt megkezdődnek az építkezések.

A megváltozott klíma hatására mindent helyben, organikusan lehetne termeszteni, aki viszont nem akar piacra járni és főzni, az a Michelin-csillagos éttermekbe járhat enni, amikből több lesz egy főre leosztva, mint bármelyik más helyszínen a világon. A világszínvonalú iskolákban hologramtanárok tanítanak majd, és itt lesznek a legjobban fizető állások a bolygón. Bármennyire futurisztikusnak hangzik, a technológia a legtöbb újításhoz már megvan, csak nem igazán alkalmazzák egyszerre őket, főleg nem egy zárt környezetben.

Fotó: iStock

Mert a Neom, akármennyire jól is hangozhat néhány ember számára, azért mégsem lesz igazán csábító, ha belegondolunk, hogy a lakói egész napos, folyamatos állami megfigyelés alatt lesznek. Ráadásul a városban teljesen legális lenne a génszerkesztés, méghozzá azért, hogy minél szebb, okosabb, sikeresebb embereket gyárthassanak. Így már inkább hasonlít egy 1984-be oltott Gattacára, ami korántsem olyan biztató.

Persze a város egyelőre csak tervek szintjén létezik, és lehet, hogy soha nem is lesz belőle semmi – ha viszont mégis, akkor végigkísérhetjük a világ első totalitárius településének megszületését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik