Tudomány

A CERN-ben is kutatni fogják a magyar tudósok szenzációs felfedezését

Nemrég az egész világsajtón végigsöpört, hogy egy magyar kutatócsapat megtalálhatta az ötödik elemi részecskét, az X17-et, valamint egy a természetet alakító új erőt fedeztek fel. Az Atommagkutató Intézet munkatársai Krasznahorkay Attila vezetésével vagy mérési hibával, vagy

egy Nobel-díjat érő felfedezéssel állnak szemben, ez pedig hamarosan a CERN-ben is kiderülhet.

A svájci hadronütköztetőben a NA64 kísérletben próbálkoztak már hasonlóval, meg akarták találni az ötödik erőt és az X17-es részecskét. A fizika standard modellje szerint ugyanis négy erő, vagyis kölcsönhatás irányítja az univerzumot, a gravitáció, az elektromágneses, a gyenge és az erős kölcsönhatás. Csakhogy a sötét anyag viselkedése nem magyarázható meg ezekkel a kölcsönhatásokkal, ezért elméletben kell lennie egy ötödiknek is, és egy eddig ismeretlen részecskének. Az Atomki kutatói, úgy tűnik, megtalálhatták mindkettőt, de ugyanakkora az esélye annak, hogy mérési hiba történt.

Fotó: Richard Juilliart / AFP

A CERN sem járt korábban szerencsével sem az ötödik erő, sem a részecske felfedezésével, de könnyen lehet, hogy ez most meg fog változni. Ahhoz, hogy leellenőrizhessék, hogy a magyar kutatócsapatnak tényleg sikerült-e a felfedezés, meg kell ismételni a kísérletet függetlenül is, és azt is meg kell vizsgálni, hogy a magyar kísérlet milyen anyagokkal zajlott. Mindezt a CERN megpróbálja majd a korábbi kísérlet korszerűsítésével és pontosabbá tételével.

Az IFL Science szerint 2023-ra az LHCb már képes lesz megerősíteni vagy megcáfolni a magyar kutatók eredményeit. Addig pedig az NA64 segítségével legalább ki lehet zárni néhány módszert, amivel biztosan nem lehet detektálni őket – ez is leegyszerűsíti majd a kutatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik