Tudomány zöldövezet

Hatalmas szemétgömböt találtak a bálna gyomrában

Több mint 100 kilogramm hulladékot találtak egy, a skóciai Harris szigetén partra sodródott nagy ámbráscet tetemében – írja az MTI. Az állat gyomrából halászhálók, kötelek, csomagolóanyagok, táskák és műanyag poharak kerültek elő, a szemét egy hatalmas labdává állt össze. Egyelőre nem tudni, hogy a hulladéknak volt-e szerepe az állat halálában.

Fotó: iStock

A bálnák és delfinek pusztulását vizsgáló csoport, a Smass (Scottish Marine Animal Stranding Scheme) szakértői felboncolták az állatot, hogy megállapíthassák a halálának okát. A szervezet Facebook-oldalán azt írta, a bálna nem volt különösebben rossz egészségi állapotban. Bár egyértelmű, hogy a hatalmas tömegű szemét közrejátszott abban, hogy élve partra sodródott, nem találtak bizonyítékot arra, hogy elzárta volna a bélrendszerét.

A hulladék mennyisége ennek ellenére ijesztő, a szemét minden bizonnyal ártott az emésztésének.

Ez az eset is rávilágít arra, hogy mekkora fenyegetést jelent az élővilágra a tenger szennyezése és az elhagyott halászeszközök.

A Smass adatai alapján a cetek egyre nagyobb számban sodródnak a skót partokra: 2009-ben 204 eset történt, 2018-ban viszont már több mint 900.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik