Tudomány

Holnap már 24 fok lesz

Október végén az időjárás megjáratott velünk hegyet és völgyet, ezt akár szó szerint is érthetjük. Két héttel ezelőtt sorra dőltek a melegrekordok, ősz derekán a legmelegebb órákban 28 fokos nyári hőmérsékleteket mérhettünk. A múlt hét aztán egyik pillanatról a másikra telet varázsolt hazánk tájaira, a hegyekben havazott, éjjelente sok helyen fagypont alá csökkent a hőmérséklet, és napközben sem haladta meg az 5-10 Celsius-fokot.

Északról délre, délről északra

Hogy átvitt értelemben mi köze ennek hegyhez és völgyhöz? A hirtelen éles váltások és extrém időjárási jelenségek hátterében az észak-déli irányú úgynevezett meridionális áramlás áll, amelyet egy kontinensüket széltében lefedő nagy hullámként képzeljünk el. A „völgyben” északról hideg áramlik délnek, míg a csúcs egyenlítői meleget szállít északnak – itt írtunk a jelenségről bővebben.

Ahogy a hullám áttevődik hazánk felett, úgy kapunk extrém hideget és meleget a nyakunkba. A klímaváltozással a meridionális áramlási rendszer egyre gyakrabban alakul ki, hiszen mind nagyobb energiának kell kiegyenlítődnie a fagyos északi és a forró téli térség között – jegyzi meg Molnár László meteorológus, a Kiderül.hu munkatársa.

Rémisztő üzenetet küldött az időjárás
Szakértő segítségével elemezve az elmúlt évet kiderül: az éghajlatváltozás kezdi kimutatni foga fehérjét.

Ami a folytatást illeti, uralkodó marad a meridionális áramlás, ám az eddigiekhez képest lesz egy kis csavar: megérkezik végre a hónapok óta várva várt, jelentős mennyiségű csapadék. A következő tíz napban semmi nem lesz „normális”.

Meleg és rengeteg eső

Nagyon változékony lesz az időjárás, az áztató nagy esőkből a következő bő egy hét alatt lehullik a novemberi 50-60 mm-es havi átlag

– mondja a 24.hu-nak a szakember.

A hőmérséklet jócskán megemelkedik, megszűnnek az éjszakai fagyok, napközben 20 fok körüli értékeket mérhetünk. Az északi megyékben hűvösebb lesz, délen viszont, amikor eláll az eső, felszakadozik a felhőzet és kisüt a nap, 19-24 fokot mérhetünk majd kedden.

A jelentős fordulat annak köszönhető, hogy odébbállt az eddig időjárásunkat befolyásoló anticiklon, helyét egy mediterrán ciklonnak köszönhetően csapadékot és enyhe levegőt szállító délnyugati áramlás veszi át. Marad tehát a meridionális hullám, ám most ismét a „felszálló”, azaz az észak felé mutató ágába kerülünk.

A felhők miatt

A hét második felében kissé csökken majd a hőmérséklet, a leghidegebb időszakban országszerte 3-10, míg délutánonként 10-17 fokot mérhetünk. Ez is jóval az átlag felett van, november elején fagypont körüli minimumok és legfeljebb 12-13 fokos maximumok számítanak „normálisnak”. Sőt, a meteorológus kiemeli:

Ha nem lenne a csapadék, felhők híján a napfény akadálytalanul érné el a felszínt, ennél jóval melegebbet mérhetnénk, ismét melegrekordok kerülnének veszélybe.

Hosszabb távon, vagyis a következő 10 napban nemigen látszik változás, enyhe marad az idő sok esővel, a részletekért kattintson a Kiderül.hu legfrissebb, hétfő reggeli előrejelzésére.

Kiemelt kép: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik