Tudomány bbc history

Visszavonta egymás kiátkozását a katolikus és az evangélikus egyház

Fél évezred után, ma 20 éve vonta vissza egymás kölcsönös kiátkozását a két nagy keresztény egyház.

Húsz évvel ezelőtt egy majdnem fél évezredes ellentét enyhítésében tett nagy lépést a két nagy keresztény egyház. A szakítás a trentói (vagy tridenti) zsinaton következett be.

A tévtanok kiirtása

A zsinat hosszabb – egyszer tízéves – megszakítással 1545 és 1563 között, három pápa uralkodása idején ülésezett. III. Pál pápa a reformációval szembeni harc jegyében bullájában azzal hívta össze a zsinatot, hogy

Isten dicsőségére és magasztalására, a hit és keresztény vallás fejlesztésére és felemelésére, a tévtanok kiirtására, az egyház békéjére és egységére, a papság és a keresztény nép megjavítására, a keresztény név ellenségeinek megsemmisítésére

megreformálja és konszolidálja a katolikus egyházat. A zsinat legfontosabb döntése, amellyel életre hívta az ellenreformációt, a reformáció tanításainak kiátkozása volt.

A nyilatkozat aláírása 1999-ben. Fotó: STEFAN PUCHNER / DPA / dpa Picture-Alliance

Nyilatkozat a megtisztulásról

A katolikus egyház és Lutheránus Világszövetség között a teológiai párbeszéd a második vatikáni zsinatot követően, 1967-ben indult meg, melynek eredményeképpen egy dialógus bizottság 1994-re el tudott készíteni egy a megtisztulásról, azaz a bűnöktől való megszabadulásról szóló közös nyilatkozatot, amit 1999. október 31-én írtak alá.

A nyilatkozat legfontosabb pontja annak kinyilvánítása volt, hogy „az evangélikus egyházak tanítása… nem esik a Trentói Nyilatkozat elítélő határozatai alá. Az evangélikus hitvallások elítélő nyilatkozatai nem illetik a Római Katolikus Egyház tanítását.

Tömören ez a kiátkozások visszavonása volt. Az augsburgi esemény jelentőségét csak emelte, hogy mindez a reformáció ünnepén, Luther híres wittenbergi fellépésének évfordulóján történt. Az aláírás aktusát akkor sok televíziós állomás egyenes adásban közvetítette.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik