Tudomány

Kutyák szagoltak ki háromezer éves holtakat

Horvát régészek különlegesen képzett kutyák segítségével azonosítottak öt ősi nyughelyet 2015 óta – számol be az MTI. A három belga juhász, Panda, Sattwe és Mali, illetve egy német juhász kutya, Arwen az időszámítás előtti 8-1. századból származó sírokat szagoltak ki, emellett korábban feltárt nyughelyeket is észleltek Drvisica és Karlobag településeken, a horvát tengerparthoz közeli Velebit-hegységben.

Vedrana Glavas, a zárai (Zadar) régészeti kutatások vezetője és Adrea Pintar, a horvát hegyimentő szolgálat (HGSS) nyomkereső kutyáinak kiképzője tanulmányukban elsőként számoltak be olyan kutyákról, amelyeket biológiai detektorokként használnak a régészetben.

Drvisica településen öt feltárt sírból négyben találtak emberi maradványokat,

amelyeket szénizotópos kormeghatározással és leletanyag-elemzéssel az időszámítás előtti 8. és 1. századra datálnak a kutatók.

Fotó: iStock

A leleteket vak keresés és kétszeres vak keresés módszerrel fedezték fel. A vak keresésnél az állatok és a vezetőik nem tudják, hol a sír, a régészek vezetője azonban feltételezi azt, míg a kétszeres vak keresésénél senki sem tudja. A vizsgálatok megmutatták, hogy a különlegesen képzett kutyák akkor is kiszagolják az emberi maradványokat, ha azok nagyon kis mennyiségben vannak jelen a feltráandó területen.

A régészet vezetője szerint a meszes talajnak köszönhető az, hogy megmaradtak a szagok. A kutyák a szagot követik, de nem azonosítják a holttest pontos helyét, ezért elemezni kell a munkájukat, és figyelembe kell venni a különböző geológiai adottságokat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik