Tech

Megvakítja a távcsöveket Elon Musk űrinternete

Nemrég mi is hírt adtunk arról, hogy fellőtték a SpaceX globális internetprojektjének első műholdjait. A szatelliteket egy Falcon 9-es hordozórakéta szállította, és a műholdak körülbelül egy órával az indítás után álltak alacsony Föld körüli pályára. A műholdak egyenként 227 kilogrammot nyomnak, így ez volt eddig a legnagyobb teher, amelyet a vállalat a világűrbe szállított, de a céget vezető Elon Musk röviddel a start után már közölte a Twitteren, hogy a műholdak online üzemmódban működnek, és hamarosan kinyitják a napelemeiket.

Fellőtték a SpaceX űrinternetének műholdjait
Ez volt eddig a legnagyobb teher, amelyet a vállalat a világűrbe szállított.

A SpaceX azt tervezi, hogy évente kétezer, összességében pedig néhány év alatt 12 ezer műholdat bocsát fel a világűrbe az egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink projekthez. Musk jelezte: még idén, de legkésőbb jövőre elkezdi a globális “űrinternet” népszerűsítését, amely hihetetlenül felgyorsítaná a jelenleg átlagosnak számító, másodpercenkénti 5,6 megabites adatforgalmat.

Musk szerint szolgáltatásával másodpercenként 1 gigabitre nőhet a sebesség, ami megfelel a majdani 5G mobilhálózat követelményeinek, ráadásul a Starlink által kínált internetszolgáltatás jóval olcsóbb lesz a mostaninál, és hozzáférhető lesz a jelenleg nem lefedett, távoli térségekben is.

Forrás: SpaceX

Ennek igazán csak a csillagászok nem örülnek: kiderült ugyanis, hogy a világűrben keringő apró műholdak finoman szólva is megzavarják a földi távcsövek munkáját. A rádióasztronómia képviselői igencsak aggódnak: ugyan a jelenlegi 60 műhold még nem zavar be nagyon, de a tervezett 12 ezer gyakorlatilag ellehetetleníti majd a földi távcsövek munkáját. Ez a mennyiség megháromszorozná a jelenleg a Föld körül keringő műholdak mennyiségét – írja a CNet.

Fotó: Flickr / Official SpaceX Photos

Már a jelenlegi mennyiség is sokszor zavaró a földi távcsövek számára, hiszen a visszatükröződő felületek bezavarnak a távoli csillagok vizsgálatába. Jelenleg a Starlink műholdjai kifejezetten fényesek, nagy fényvisszaverő képességgel rendelkeznek, amiről Musk elfelejtett szólni előre. Ez viszont nem lesz mindig így, ahogy a kis szatellitek elfoglalják a helyüket, úgy forgatják majd a szolárpaneleiket, hogy kevésbé ragyogjanak a távcsövek lencséibe. Ez viszont még mindig problémát jelent majd, ha nem is akkorát, mint amekkorát jelenleg.


Musk igyekezett megnyugtatni a kutatókat azzal, hogy biztosította őket Twitteren: törődnek a tudománnyal a SpaceX-nél, de azt is leírta, hogy a Starlink milliók számára jelent majd hozzáférést az internethez, ami jobban számít, mint az, hogy távoli csillagokat nézegessünk. Ennek ellenére rászólt a Starlink csapatára, hogy csökkentsék a műholdak albedóját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik