Tudomány

Különleges fotót hoztak nyilvánosságra a Holdra szállásról

1969-ben a fényképészet még nem volt a helyzet magaslatán, ezért az emberiség egyik nagy és fontos mérföldkövéről, a Holdra szállásról sem a legjobb minőségűek a képeink. A NASA számára egy lelkes civil, a Culcheth-nek dolgozó Andy Saunders most a modern technológia segítségével kicsit feljavította az egyik, Buzz Aldrinról készült képet, amin így már jól látszik, hogy az űrhajós mosolyog a kamerába – írja a Daily Mail.

Fotó: Andy Saunders / NASA

A fotót Neil Armstrong készítette, és egészen eddig inkább csak sejteni lehetett Aldrin arcát mögötte, mint ténylegesen látni a részleteket. Saunders viszont pixelről pixelre haladt, kemény munkával mindent világosabbá, sötétebbé, élesebbé, részletesebbé varázsolt, végül egy olyan képet hozott ki eredményül, amin már tisztán látszik az asztronauta arca.

Aldrin arcát egyébként eddig a sisakjának fényvisszaverő ellenzője takarta, ami elengedhetetlen egy holdi misszión. Saunders azért hozta nyilvánosságra ezt a képet most, mert a Holdra szállás ötvenedik évfordulóját ünnepeljük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik