Tudomány

Nagy esők, nagy lehűlés jön

Nagy átlagban azt mondhatjuk, szépre sikerült szeptember utolsó hétvégéje, az ország jó részén kellemes kirándulóidő volt, és valljuk be a korábbi időszakra sem lehetett sok panasz. Az ilyenkor szokásos nyugat-keleti irányú zonális áramlás uralkodott felettünk, ami gyors változásokra képes, ám nem okoz időjárási szélsőségeket.

Ilyen előzmények után jogosan várjuk idén is az október elején beköszöntő vénasszonyok nyarát. Ez a minden évben várt szélcsendes, nyugodt, meleg és napos periódus, a gyönyörű őszi környezetbe még utoljára visszahozza a nyár romantikáját, mielőtt az időjárás végleg zordabb arcát mutatná.

Vénasszonyok nyara idén nem lesz, a meridionálisba forduló áramlási rendszer csütörtökön északról hideg légtömeget zúdít a nyakunkba, a hőmérséklet 10-15 fokkal csökken, sokat fog esni

– tudtuk meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatársától.

Két front egymás után

Hétfőn – még a zonális áramlás jegyében – egy gyorsan mozgó északnyugati front éri el térségünket, emiatt az északi országrészben 70-80 km/órás szél miatt adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. A front elég szárazon fog felettünk átszáguldani, egy-egy zápor a keleti országrészben várható, ám az északi hegyvidéki területeken már másodfokú figyelmeztetés van érvényben a 90-100 km/órát is meghaladó széllökések miatt.

Közben marad a meleg, hétfőn augusztus végét idéző 22-27 fokos maximumokat mérhetünk, ami meglehetősen ritka ennyire erős szél mellett. Kedden megnyugszik az idő, mérséklődik a szél és marad a meleg, szerda délutánig 21-26 fok lesz a jellemző, mintha szeptember elején járnánk.

Szerdán aztán egy újabb front éri el hazánkat, az eddigi zonális áramlás meridionálisba fordul és hirtelen nagyot ugorva a vénasszonyok nyarát kihagyva október második felében érezhetjük magunkat

– emeli ki a szakember.

Komoly lehűlés

A meridionális áramlás a klímaváltozással egyre gyakoribbá váló észak-déli irányú áramlást jelent, ami hosszan tartó, extrém szélsőségeket képes produkálni, itt írtunk róla részletesen. Szerda délutántól, estétől tehát észak felől hideg levegő zúdul térségünkbe, jelentősen megváltoztatva időjárásunkat.

Csütörtökön sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar, a délutáni legmagasabb hőmérséklet pedig 10-15 foknál nem lesz magasabb.

A folytatásban marad a hűvös, szeles, változékony idő, hétvégén sem reménykedhetünk 15 foknál melegebb időben, de jelentősebb eső nem valószínű. Hajnalonként pedig helyenként már fagyhat. Ennél messzebbre egyelőre nem mehetünk, nagy a bizonytalanság, minden valószínűséggel marad az időjárási hullámvasút – a jelen állás szerint látható részletekért kattintson a Kiderül.hu legfrissebb, hétfő reggeli előrejelzésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik