Tudomány

Ősi cumisüvegekre bukkantak a kutatók

Egy új tanulmány alapján már több mint 3 ezer évvel ezelőtt is itatták állatok tejével a csecsemőket – írja az MTI. A szakértők kicsi agyagedények belsejében azonosították az állati zsír nyomait. A felfedezés arra utal, hogy az anyatejet a cumisüvegként is felfogható edényekben tartott tejjel egészítették ki.

Julie Dunne, a Bristoli Egyetem munkatársa és a vizsgálat vezetője szerint először találtak közvetlen bizonyítékot arra, hogyan etették több ezer évvel ezelőtt a csecsemőket. Mint hozzátette, a gyakorlat a termékenységet is növelhette.

Azért fontos, hogy a csecsemőket az anyatej mellett állati tejjel is elkezdték etetni, mert ez azt jelenti, hogy a több ezer évvel ezelőtti anyák több gyereket szülhettek, ami komoly népességnövekedést eredményezett, és elindította az emberiséget afelé, ahogy ma élük”

– mondta a szakértő.

Fotó: Helena Seidl da Fonseca

A kicsi, gyakran állatot formázó edényekről talán a korabeliek is azt gondolták, hogy aranyosak. Lehetséges, hogy az edényeknek kettős funkciója volt, az etetés mellett a szórakoztatásban is szerephez jutottak, olyanok lehettek a korabeli gyermekek számára, mint ma egy plüssállat.

Ezek a tárgyak elődeink kreativitását és játékosságát is bizonyítják, erről gyakran elfeledkezünk”

– nyilatkozta Katharina Rebay-Sailsbury, az Osztrák Tudományos Akadémia régésze.

Korábbi régészeti leletek arra utaltak, hogy az őskori gyerekeknek valamiféle bébiételt adtak a szoptatás kiegészítéseként hat hónapos koruk után, de mindeddig nem derült ki, hogy pontosan miből is állt az étrend. A szakértők a közelmúltban bajorországi gyermeksírokban talált edényeket vetettek kémiai és izotópos elemzés alá, hogy felmérhessék egykori tartalmukat. Így derült ki, hogy azokban valóban tej volt.

Kiemelt fotó: Helena Seidl da Fonseca

Ajánlott videó

Olvasói sztorik