Tudomány

Szép lassan végleg elpusztul a Titanic

Egy nemzetközi kutatócsoport újabb merüléseket hajtott végre a 3800 méteres mélységben fekvő Titanicnál – írja a BBC. Bár a roncs bizonyos részei még meglepően jó állapotban vannak, összességében egyre több helyen figyelhető meg a pusztulás. A leglátványosabb sérülések a tiszti körlet jobb oldalán láthatóak.

Parks Stephenson Titanic-kutató szerint bizonyos helyeken sokkoló látvány fogadta.

A szakértő úgy véli, hogy az orr társalgójának teteje lesz a következő elem, amelyik elveszhet. A hajó maradványai az erős áramlatok, a sós víz és a fémevő baktériumok miatt roncsolódnak.

A mostani expedícióban egy 4,6 méter hosszú merülővel mérték fel a roncs állapotát. A Titanic darabjai egy 600 méter hosszú szakasz mentén hevernek, a maradványok vizsgálata így nem könnyű, a rossz időjárás ráadásul tovább nehezítette a kutatók feladatát.

Fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

A szakértők nemcsak a roncsot tanulmányozták, hanem a helyi ökoszisztémát is. Bár a Titanic rendkívül sötét és fagyos környezetben található, a környéken valósággal virágzik az élet: a különböző fémevő baktériumok például nagy számban fordulnak elő a hajónál.

A csapat következő célja az, hogy a begyűjtött adatok alapján becslést adjanak arra vonatkozóan, hogy még mennyi ideje lehet hátra a roncsnak.

Kiemelt fotó: Wikimedia Commons/Közkincs

Ajánlott videó

Olvasói sztorik