Tudomány

Ég az Amazonas, már az űrből is látszik

Bár az Amazonas általában nagyjából ellenáll az erdőtüzeknek, mivel nedves a klímája, nem egyedi eset, ha mégis felgyullad egy kicsit. A most tomboló tűzvész azonban egyáltalán nem hétköznapi, olyannyira problémás, hogy Sao Paulóban hétfőn, a délután közepén elfeketedett az ég a felszálló korom miatt.

Sohasem látott mértékben pusztítják az erdőtüzek a brazil őserdőt
Az erdőtüzek száma 83 százalékkal növekedett.

Korábban már írtunk róla, hogy Brazília űrkutatási ügynökségének (Inpe) friss adatai szerint az erdőtüzek száma 83 százalékkal növekedett 2018 azonos időszakához képest. A brazil őserdő július első felében ezer négyzetkilométernyinél is több erdőt veszített el, többek között az erdőirtás következtében, 68 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A most terjedő erdőtűz ezen a statisztikán komolyan rontani fog.

A tűzről a NASA is készített felvételeket a világűrből, amelyeken a Brazíliát beborító füst látszik. A felvételek ráadásul nem is most készültek: augusztus 11. és 13. között már ekkora volt a probléma. A NASA is megjegyzi, hogy a száraz időszak beköszöntével júliusban és augusztusban egyébként is több az erdőtűz az Amazonas területén, de ami most történik, mégis extrém.

Fotó: Lauren Dauphin / NASA Earth Observatory / AFP

A Windy.com időjárásfigyelő weboldalon tisztán látszik, mekkora a baj, és hogy milyen messzire viszi a szél az erdő égésekor keletkező füstöt.

A probléma nemcsak az, hogy az esőerdő fái eltűnnek, hanem az a láncreakció, amit beindít: a fák elégnek, több szén-dioxid kerül a levegőbe, amit a jócskán lecsökkent erdőtakaró kevésbé hatékonyan tud kivonni. A káros anyagok az emberi egészségre is veszélyesek, és hozzájárulnak a globális felmelegedés felgyorsulásához.

Főkép illusztráció: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik