Tudomány

Megdöbbentő ütemben pusztul Amazónia

A Brazil Űrkutatási Intézet (INPE) szerint 2018 júliusához képest idén júliusban megháromszorozódott a kiirtott erdőterület nagysága az Amazonas vidékén – írja az MTI. Korábban a független környezetvédő szervezet, az Instituto do Homem e Meio Ambiente da Amazonia is hasonló eredményekre jutott.

Félelmetes sebességgel pusztul az Amazonas-medence
Egyre gyorsabb ütemben vágják a fákat.

Az INPE műholdas megfigyelő rendszere 2255 négyzetkilométernyi erdőség kiirtását regisztrálta júliusban, a tavalyi év ugyanezen időszakában viszont csak 597 négyzetkilométernyi fát vágtak ki. A mostani a legmagasabb havi erdőirtás, amelyet az INPE rendszere az elmúlt években regisztrált.

Az Amazonas a világ legnagyobb esőerdője, a világ tüdejének is nevezik, mivel hatalmas mennyiségű szén-dioxidot nyel el. Az esőerdő mintegy 60 százaléka Brazília területén fekszik.

Az erdőirtás felgyorsulásért a környezetvédők és a szakértők Jair Bolsonaro januárban beiktatott államfőt teszik felelőssé, az elnök nagyban támogatja a régió ipari kihasználását.

Bolsonaro élesen bírálta az INPE által már korábban bemutatott adatokat, mondván, azok pontatlanok és ártanak a dél-amerikai ország hírnevének. Csütörtökön közölte, hogy leváltja az intézet igazgatóját, Ricardo Galvaót, aki pénteken távozott is posztjáról. Galvao bejelentette, hogy meg fogja védeni az adatokat, amelyek tagadhatatlanul kimutatják a fakitermelés megugrását a térségben.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik