Tudomány

Évek óta nem vágtak ki ennyi fát Amazóniában

Egy friss jelentés szerint idén júniusban 60 százalékkal több fát vágtak ki amazonasi esőerdőben Brazíliában mint tavaly ilyenkor – írja az MTI. Az Inpe űrkutatási intézet műholdas adatok alapján mérte fel a fák állapotát.

Júniusban összességében 762 négyzetkilométernyi erdő tűnt el, az első félévben mintegy 2 300 négyzetkilométernyi veszteséggel számolnak.

2016 óta ez a legmagasabb érték. 

A fakitermelés a most kezdődő száraz időszakban általában jelentősen emelkedik.

Az elmúlt évtizedekben az Amazonas erdeinek mindegy egyötöde semmisült meg. A szakértők körében vitatott kérdés, hogy a múlt héten az Európai Unió és a dél-amerikai közös piac, a Mercosur országai közötti szabadkereskedelmi szerződésről született politikai megállapodás erősíteni fogja-e a fakitermelést, vagy éppen csökkenteni.

Fotó: iStock

A januárban beiktatott Jair Messias Bolsonaro brazil elnök ígéretet tett arra, hogy nem lépnek ki a párizsi klímaegyezményből. A megállapodás elfogadásával Brazília arra kötelezte el magát, hogy 2030-ig nullára csökkenti az illegális fakitermelést, Bolsonaro azonban hivatalba lépése óta folyamatosan korlátozza az ellenőrző hatóságokat.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik