Tudomány bbc history

Megtalálták az utolsó rabszolgát

Az Afrikából az Egyesült Államokba rabszolgákat szállító utolsó hajó legutolsó túlélőjét azonosították egy film képkockáján. A Newcastle-i Egyetem film- és irodalomtörténész oktatója, Hannah Durkin a Redoshi névre hallgató (később Sally Smith-nek nevezett) nőt fedezte fel egy 1938-as amerikai tájékoztató filmen. A The Negro Farmer: Extension Work for Better Farming and Better Living című filmben 18 másodperc erejéig szereplő Redoshi jelenete az egyetlen ismert mozgókép a transzatlanti rabszolga-kereskedelem női túlélőiről.

A Slavery and Abolition: A Journal of Slave and Post-Slave Studies című szaklapban publikált tanulmányában a szerző azt írja, Redoshit nagy valószínűséggel a Clotilda rabszolgahajó fedélzetén csempészték Nyugat-Afrikából az Egyesült Államokba. Bár 1808-ban betiltották a rabszolga-behozatalt az országban, illegális szállítmányok továbbra is érkeztek. A Clotilda volt az utolsó ismert rabszolgahajó, amelyet 1860-as megérkezése után az alabamai Mobile-öbölben a bizonyítékok eltüntetése érdekében felgyújtottak és elsüllyesztettek.

A rabságba vetésekor mindössze 12 éves Redoshit erővel összeházasították egy másik rabszolgával, és eladták őket egy bankárnak az alabamai Bogue Chittóban.

1937-es haláláig a rabszolganő nem hagyta el az állam területét.

A mostani felfedezés előtt úgy hitték, a Clotilda utolsó túlélője egy Oluale Kossola nevű nyugat-afrikai férfi, akit Cudjo Lewis néven temettek el Alabamában 1935-ben. Történetét Zora Neale Hurston afroamerikai írónő örökítette meg, aki 1927-ben interjút készített vele. Az 1960-ban elhunyt írónő ezen az interjún alapuló, posztumusz kötete 2018-ban jelent meg Barracoon: The Story of the Last „Black Cargocímmel, és nagy feltűnést keltett. A kutató szerint azonban Hurston tisztában volt Redoshi létezésével, ennek ellenére Kossolát tartotta a Clotilda utolsó túlélőjének, Redoshi neve azonban mindmáig ismeretlen maradt.

Kiemelt kép: Rabszolgaság Brazíliában, Jean-Baptiste Debret festménye/Wikipedia

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik