Tudomány bbc history

Eltorzult a náci arca, de felismerték

Lipcsében 1969. július 29. végezték ki Josef Blösche SS-tizedest, akit állati kegyetlensége miatt a varsói gettóban csak „Frankenstein”, illetve „A mészáros” néven emlegettek. 2000 ember halálában találták bűnösnek.

Bőrbe kötött album

A háborús bűnösöket üldöző szervezetek egy ikonikus képnek köszönhetően találtak rá a tömeggyilkosra. A kisfiú a varsói gettóban néven híressé lett fotót a nyilvánosság az 1960-as években ismerte meg, s azóta a holokausztban elpusztult 1,2 millió gyermek jelképeként szokták közölni.

A fénykép az úgynevezett Stroop-jelentésből való – a gettóparancsnok SS-tábornok 1943 májusában jelentette Himmlernek a gettófelkelés leverését és a gettó megsemmisítését. A dicső haditett tetemes fotóanyagából egy elhivatott tiszt Himmler és két másik tábornok számára bőrbe kötött díszes albumokat csináltatott – ezek egyike az amerikai csapatok kezébe jutott.

Fotó:United States Holocaust Museum-  Wikipedia

Új arcot „kapott”

Blösche a háború végén szovjet fogságba került, 1946-ban egy csehszlovákiai munkatáborba vitték, ahol egy bányában teherautó-sofőrként dolgozott. Egy balesetben olyan súlyos fej- és állkapocssérüléseket szenvedett, hogy a kórházból teljesen eltorzult arccal került ki. 1947-ben hazaengedték Németországba, a nyugati megszállási övezetbe nem mehetett, a majdan megalakuló NDK-ban letelepedve abban bízott, hogy új arcával nem ismerhetik fel, családot alapított, és nyugodt életre rendezkedett be.

A kép nyomán 1966 őszétől keresték, és 1969 januárjában tartóztatták le. A tárgyaláson elismerte, hogy ő a képen látható géppisztolyos különítményes – emberiség ellen elkövetett bűntett vádját igazolták rá. Külön történet a kisfiú személye körüli vizsgálat. Két túlélő vélte felfedezni magát a képen, illetve egy megmenekült apa halott fiát látta rajta – ám minden kétséget kizáróan egyiket sem sikerült a képen látható gyerekkel azonosítani.

Kiemelt kép: United States Holocaust Museum – Wikipedia

Ajánlott videó

Olvasói sztorik