Tudomány az élet nagy kérdései

Hogyan lehet vécézni az űrben?

Valószínűleg senkinek sem meglepő, de az űrben egyáltalán nem egyszerű a mosdóhasználat. A Nemzetközi Űrállomáson komoly előírásoknak kell megfelelniük az űrhajósoknak, ráadásul a köznyelvben súlytalanságnak nevezett mikrogravitáció sem könnyíti meg a dolgukat.

Hogy megtudják, miként lehet vécézni a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) és a Szojuz űrhajókon, a Space.com Mike Fossum amerikai űrhajóssal beszélgetett. Az asztronauta három alkalommal járt az űrben, ahol összesen 165 órát töltött el.

Az ISS-en két mosdó található, egy az orosz Zvezda, egy pedig az amerikai Tranquility modulban. Az ajtó bezárása után különböző lépések következnek attól függően, hogy az űrhajós vizelni vagy székelni akar. Előbbi esetben egy tömlőt és egy szivattyút kell használni, a kiürített vizeletet pedig utóbb ivóvízzé alakítják. A székelés egy kicsit macerásabb, ilyenkor egy zárható műanyag tasakba kell üríteni, a zacskót pedig egy konténerbe kell helyezni. A tárolót nagyjából tíznaponta cserélik.

Fossum elmondása alapján viszont bizonyos időközönként, nagyjából havonta egyszer probléma adódik a vécével.

Ilyenkor az űrállomás személyzete meglehetősen kellemetlen helyzetbe kerül. Az eltérő hibákat különböző fények jelölik a mosdóban, hogy minél hamarabb megtalálják a baj forrását.

Fotó: NASA

Az űrhajósokat a kiképzés során alaposan felkészítik az ISS-en várható körülményekre. Bár a mikrogravitációt nem tudják rekonstruálni az űrállomás mosdójának földi másánál, de az asztronauták így is felmérhetik, hogy milyen helyzetekre számíthatnak.

Bizonyos esetekben az űrhajósok tudományos céllal gyűjtik be vizeletüket. Ekkor a folyadékot speciális, tartósítót tartalmazó tasakokba helyezik, hogy aztán visszaszállíthassák a mintákat a Földre.

Az ISS-en még mindig luxuskörülmények uralkodnak az űrállomásra legénységet szállító Szojuzhoz képest. Az űrhajón általában néhány órát töltenek el az űrhajósok, bizonyos alternatív pályákon viszont akár két napot is. Fossum szerint az űrhajón egy kézi eszköz segítségével, jelentősebb elvonultság nélkül lehet vizelni. A Szojuzon van egy ürülékgyűjtő rendszer is, ezt azonban keveset használják, hiszen a felbocsátás előtt az űrhajósok beöntést kapnak, hogy minél kisebb eséllyel kelljen székelniük.

AZ ÉLET NAGY KÉRDÉSEI

Mindig is foglalkoztatott valami, amire nem találtad meg a választ, esetleg nem volt időd utánajárni? Küldd el nekünk, és mi választ adunk az élet nagy kérdéseire.

Kövess minket rendszeresen, lehet, hogy a te kérdésed lesz a következő?!

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik