Tudomány

Egyen hangyát, ha meg akarja előzni a rákot

Az már nem újdonság, hogy az antioxidánsok fogyasztása csökkenti a rák kialakulásának esélyét, mivel megakadályozza, hogy szabadgyökök keletkezzenek a szervezetben. Ezek a szabadgyökök drámaian emelik a betegség kockázatát, ezért javasolt antioxidánsokban gazdag élelmiszereket fogyasztani. Ez annyira nem is bonyolult, hiszen rengeteg mindenben található ilyen anyag, többek között a narancs, az olíva olaj, a gránátalma, a kakaópor, az étcsokoládé, a dió, a spenót, vagy például a hagyma.

Római kutatók szerint azonban ezek az élelmiszerek általában messziről érkeznek az országokba, ezért nem túl gazdaságos és környezettudatos a fogyasztásuk – van viszont egy másik antioxidáns-forrás is, ami játszi könnyedséggel hozzáférhető, garantáltan nagy mennyiségben megtalálható minden országban, és nem is nehéz hozzájutni.

A hangyára gondolunk.

A Római Egyetem kutatói megvizsgálták, hogy mekkora antioxidáns-tatalmuk van a rovaroknak – kiderült, hogy a hangyáknak arányaiban például akkora, mint a legtöbbször ajánlott narancslének vagy olíva olajnak. Az igazi nyertesek mégis a szöcskék, a selyemhernyók és a tücskök voltak, ezekből hatszor annyi, vízben feloldott antioxidánst nyertek ki a kutatók, mint amennyi ugyanennyi narancslében lenne. Polifenolokból viszont a szöcskékben, a fekete hangyákban és a lisztkukacokban van a legtöbb, ez is egyfajta antioxidáns, amit az orvosok a rák esélyének csökkentésére ajánlanak.

Fotó: iStock

Mauro Serafini, a kutatás egyik vezetője a Telegraph-nak elmondta, hogy a világ lakosságának egynegyede rendszeresen eszik rovarokat, éppen itt az ideje, hogy mi is hozzászokjunk a gondolathoz. A rovarok nagyon jó fehérjeforrást jelentenek, sok bennük a többszörösen telítetlen zsírsav, a rost és az ásványi anyagok. De ez az első kutatás, ami azt vizsgálta, hogy az antioxidáns-tartalmuk is kiemelkedő.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik