Tudomány

A túlsúlyos anyáknak nagyobb eséllyel lesz rákos a gyerekük

A Pittsburgh-i Egyetem és a UPMC Hillman Rákkutató Központ kutatása érdekes egybeesést mutatott ki: nagyobb volt az esélye annak a gyereknek a daganatos megbetegedésekre, akinek az anyja a terhesség alatt túlsúlyos volt, mint annak, akinek normál testsúlyú. A különbség ráadásul nem is kevés:

a túlsúlyos anyák gyerekeinek 57 százalékkal megugrott az esélyük a rákra.

A kutatók kétmillió születési adatot és háromezer daganatos betegséget regisztráló feljegyzést néztek át, és kiderült, hogy ha az anya BMI-je (body mass index, testtömeg-index) a normálisnál magasabb volt a szülés előtt, az igencsak kihatott a babára. Még akkor is ez maradt az eredmény, ha a többi kockázati tényezőre korrigáltak a kutatók, vagyis figyelembe vették a gyerek születési súlyát és az anya életkorát.
A kutatók az eredményeket az American Journal of Epidemiology tudományos folyóiratban publikálták.

Fotó: iStock

„Jelenleg nem tudunk túl sok elkerülhető faktorról a gyerek rákbetegségekkel kapcsolatban” – írta egy sajtóközleményben Shaina Stacy, a kutatás vezetője, a rákkutató központ orvosa. „Reméljük, hogy ez a kutatás segít majd az anyáknak abban, hogy le tudjanak fogyni.”

Stacy és kollégái 2003 és 2016 közötti adatokat böngésztek át, és megállapították, hogy azok a gyerekek lesznek igazán veszélyeztetettek, akiknek az anyjuk komolyan elhízott, vagyis a BMI-je 40 felett van. Ezeknek a gyerekeknek 57 százalékkal nagyobb volt az esélyük a leukémia kialakulására 5 éves koruk előtt. Miután minden más faktort megvizsgáltak, kijelenthették:

csakis a súly az, ami befolyásolja ezt az arányt, semmilyen más tulajdonság nem mozdítja el a statisztikát.

Stacy azt is megjegyezte, hogy még a kisebb túlsúly is az esély növekedését jelentette, így már egy-két kiló leadása is csökkenthette a gyerek daganatos megbetegedésének esélyét.

Ajánlott videó