Tudomány bbc history

Ők döntöttek a világ rendjéről

Az első világháborút lezáró békerendszer hiányosságaival alig két évtized elteltével borzalmas módon szembesült a világ. Miközben a szövetségesek a tengelyhatalmakkal szemben már csak a feltétel nélküli megadás tartották elfogadhatónak, még a teljes győzelem kivívása előtt megkezdték a háború utáni világrend alapjainak lefektetését.

Gazdasági szempontból erre 75 éve, az 1944. július 1-től 22-éig tartó Bretton Woods-i konferencián került sor.

A dollárhoz rögzítették a valutákat

A tanácskozáson a 44 szövetséges állam küldöttei vettek részt, vezető alakjai pedig a brit John Maynard Keynes, illetve az amerikai Harry Dexter White, az amerikai pénzügyminisztérium egyik vezető beosztású tisztviselője voltak. Mivel felismerték, hogy a második világháború kitörésében kulcsfontosságú szerepet játszott a nemzetközi pénzügyi rendszer sérülékenysége, illetve a részben emiatt kirobbanó nagy gazdasági válság, elsődleges céljuk a háború utáni újjáépítésen kívül egy újabb összeomlás megakadályozása volt.

A későbbiekben Bretton Woods-i rendszerként emlegetett gazdasági berendezkedés alapja az volt, hogy szűk sávon belül rögzítette a különböző valuták egymáshoz viszonyított értékét, oly módon, hogy ezeket az amerikai dollárhoz rögzítette, amelynek értékét viszont az aranyhoz. Az árfolyamok nagyobb kilengése esetén az érintett kormányoknak kötelessége volt beavatkozni. A rendszer felügyeletével a szintén ekkor létrehozott Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt megbízva.

Harry Dexter White és John Maynard Keynes. Forrás: Wikipedia

Ez a szervezet, illetve a Nemzetközi Újjáépítési és Fejlesztési Bank, valamint az Általános Vám- és Kereskedelmi Egyezmény (mai utódjának a Világkereskedelmi Szervezetet, azaz a WTO-t tekinthetjük) jelentette az új rendszer sarkkövét, amelynek biztosítania kellett a tagok együttműködését, a minél szabadabb piacokat és a különböző valuták átválthatóságát.

Az Egyesült Államokra épült

A Bretton Woods-i rendszer alapvetően az amerikai gazdaság vezető szerepére, illetve a dollár erejére épült, de ez érthető is volt akkor, amikor a háború pusztítása által nem érintett egyetlen nagyhatalomként az Egyesült Államok adta a világ termelésének nagyjából felét, miközben a világ aranykészletének háromnegyede is a birtokában volt.

Problémái ellenére a rendszer tulajdonképpen jó alapot biztosított a világgazdaság talpra állásához, és példátlan pénzügyi stabilitást jelentett a háború utáni nagyjából két évtizedben. A megváltozott körülmények – elsősorban a német és a japán „gazdasági csoda” – azonban felszínre hozták Bretton Woods hiányosságait. A rendszer mozdíthatatlan alapjaként kijelölt dollár az új versenytársakkal szemben hátrányos helyzetbe hozta az amerikai gazdaságot, amely így az 1960-as évek végére válságba került, és ennek megoldására a Nixon vezette kormányzat 1971-ben megszüntette a dollár árfolyamának aranyhoz való rögzítését, ezzel tulajdonképpen felszámolva a Bretton Woods-i rendszert.

Az akkor felállított intézmények, vagy azok utódai azonban ma is léteznek, így végeredményben az 1944. július 22-én aláírt egyezmény a mai világgazdasági berendezkedés alapjának is tekinthető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik