Tudomány zöldövezet

Ördögi körbe sodorta magát az emberiség

Egy új tanulmány alapján még a mérséklet klímaváltozás is növelni fogja az energiaszükségletet a világon 2050-re – számol be az MTI. A kutatók 21 klímamodell hőmérsékleti előrejelzéseit, illetve öt társadalmi-gazdasági forgatókönyv adatait használták fel, hogy felmérjék, miként alakul az energiaigény a század közepére.

Kép: iStock

Kimutatták, hogy mérsékelt éghajlatváltozás esetén 11-27, egy erőteljesebb felmelegedésnél pedig 25-58 százalékkal növekedhet a globális energiaszükséglet 2050-re. A növekedés a trópusokon, Dél-Európában, Kínában és az Egyesült Államokban lesz a legjelentősebb, a legnagyobb emelkedést a hűtőrendszerek, például a klímák okozzák majd. Ahogy melegszik a bolygó, egyre nagyobb szükség lesz az ilyen berendezésekre.

Az emberiség egy ördögi körbe került: az éghajlatváltozás miatt egyre több energiára lesz szükségünk, emiatt pedig egyre több üvegházhatású gázt fogunk kibocsátani.

Sue Wing, a Bostoni Egyetem kutatója és a csapat tagja szerint létfontosságú kideríteni, hogy a jövőbeni felmelegedés növelni vagy csökkenteni fogja-e az energia iránti keresletet.

Ha az energiahasználat növekszik és az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedését idézi elő, a növekvő energiaszükséglet a légkondicionálók használata miatt még nehezebbé és költségesebbé teszi a globális felmelegedés mérséklését

– mondta a szakember.

2018-ban 2,9 százalékkal nőtt a világ energiaigénye. Az elektromos energia előállításának legnagyobb részét a kőolaj és a földgáz biztosította, míg a napenergia és a szélenergia 10 százalékot tett ki.

A kutatók szerint a légkondicionálók piaca robbanásszerűen fog növekedni. Indiában például, ahol napjainkban mintegy 30 millió készüléket használnak, 2050-re egymilliárdra nő a számuk. Globálisan az ilyen berendezések háromszor több energiát fognak felhasználni a század közepére.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik