Tudomány zöldövezet

Elhagyott háló végzett anyával és kicsinyével

Elhagyott halászhálóba gabalyodva pusztult el egy hatméteres nagy ámbráscet és borja az olasz partoknál, Lazio tartomány közelében – írja az MTI. A Marevivo környezetvédelmi szervezet szerint a két bomlófélben lévő bálnatetemet a Palmarola-szigettől mintegy 20 kilométerre azonosították.

Fotó: iStock

Az anyaállat vélhetően ki akarta szabadítani a hálóba esett borját, de mentés közben maga is elpusztult. A nőstény szájában megtalálták a kétméteres halászháló részeit.

A két tengeri emlős halála önmagában is veszteség természeti örökségünknek, az esetet azonban még tragikusabbá teszi, hogy az az ember hibájából történt”

– mondta Rosalba Giugni, a Marevivo elnöke. A WWF rámutatott, hogy az úgynevezett kísértethálók egyre súlyosabb problémát okoznak.

Márciusban egy szardíniai strandon találtak egy nyolcméteres vemhes nagy ámbráscetet 22 kilogramm műanyaggal a gyomrában. A szakértők szerint a tengeri élővilágra az egyik legnagyobb veszélyt a műanyag jelenti, az elmúlt két évben legkevesebb öt bálna pusztult el a lenyelt hulladéktól.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik