Tudomány zöldövezet

Annyi bálnatetem sodródik partra, hogy már nincs hova temetni őket

Megdöbbentő mennyiségű szürkebálna-tetem sodródik partra idén Washington államnál – írja az IFLScience. A Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) már nem tudja hova eltemetni az elpusztult állatokat, a szervezet ezért arra kéri a tengerparti földek birtokosait, hogy segítsenek helyet találni a tetemeknek.

2000 óta ez a második legsúlyosabb bálnapusztulás az Egyesült Államoknál, csak Washingtonnál 30 állat tetemét találták meg.

A nagy mennyiség miatt már nem nagyon akad olyan hely, ahol el tudnák temetni a bomló tetemeket, ezért a NOAA a lakosság segítségét kéri.

Fotó: iStock

Egy washingtoni pár, Stefanie Worwag és Mario Rivera már most jelentkezett a felhívásra, birtokukon egy 12 méter hosszú hím fekszik. Miután a tetem lebomlott, a csontjait oktatási célra fogják felhasználni. Rivera szerint a tetem szaga elviselhető, de a szakértők azért dolgoznak azon, hogy kalcium-hidroxid segítségével felgyorsítsák a bomlást.

A kutatók egyelőre nem tudják, hogy pontosan mi is okozza a tömeges pusztulást. Az eddigi vizsgálatok alapján sok állat alultáplált volt, elképzelhető, hogy az éhezés végzett velük. A szürke bálnák a nyarat a Bering-tengernél és a Csukcs-tengernél töltik, ahol nagy mennyiségű táplálékot vesznek magukhoz, mielőtt megindulnak Mexikó felé. Az Alaszka környéki vizek melegedése feltételezhetően befolyásolja a faj fő táplálékforrását, a parányi rákokat.

A NOAA szerint további elemzésekre lesz szükség, hogy megértsék a jelenséget.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik