Tudomány zöldövezet

Műanyagból is lehet üzemanyag

Az OMV AG komoly eredményt ért el a műanyag visszagyűjtésében és újrahasznosításában – áll a vállalat közleményében. A cég schwechati finomítójának területén tavaly indították el a ReOil kísérleti üzemet, amely óránként 100 kilogramm hulladékot képes feldolgozni.

A műanyagból akár 100 liter szintetikus nyersolajat is képesek előállítani.

Az OMV évek óta vizsgálja a műanyag hulladékok hasznosításában rejlő lehetőségeket. A tesztüzem létrehozásában a cég partnere, a Borealis AG is részt vett.

A ReOil üzem felépítésével az OMV AG határozott célja volt, hogy előmozdítsa a fenntartható ipari termelést, s a műanyagok minél nagyobb arányú újrafelhasználását. A környezetvédelem ma már nem elsődleges szempont, hanem megkerülhetetlen kérdés bármely ipari gyártó számára

– mondta Balogh Tibor, az OMV Hungária ügyvezető igazgatója hozzátéve, céljuk az, hogy olyan megoldásokat hozzanak létre, illetve biztosítsanak az ügyfeleknek, amelyek a globális gazdaság legkomolyabb kihívásaira adnak választ. A szintetikus nyersolaj műanyagokból való kinyeréséhez több problémát is megoldottak, így a hevítést is úgy kellett kidolgozniuk, hogy ne roncsolódjanak az értékes molekulák.

Fotó: iStock

Az OMV ReOil üzem az Austrian Airlines légitársasággal is együttműködik, főként az utasok által használt eldobható poharakat gyűjtik vissza, hogy aztán szintetikus nyersanyagot készítsenek belőlük. Az így nyert alapanyagot az OMV helyi finomítójában dolgozzák fel, illetve készítenek belőle üzemanyagot, vagy olyan terméket, amely a műanyagipar számára ismét hasznosítható. A következő cél az, hogy az újabb egységben már óránként 2000 kilogramm műanyagot tudjanak feldolgozni.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik