Tudomány zöldövezet

A század végére rá sem lehet majd ismerni Szibériára

Egy friss tanulmány szerint 2080-ra Oroszország ázsiai részének több területe is lakhatóvá válhat a klímaváltozás miatt – írja az MTI. A krasznojarszki Szövetségi Kutatóközpont és az Amerikai Űrkutató Intézet munkatársai jelenlegi és várható klímaforgatókönyveket használva mérték fel, hogy miként változik meg az éghajlat Oroszország ázsiai térségében.

Oroszország 13 millió négyzetkilométeres ázsiai régiója az ország területének 77, lakosságának viszont csupán 27 százalékát adja.

Az emberek korábbi migrációi kapcsolatban vannak a klímaváltozással. Ahogyan a civilizációk létrehoztak olyan technológiákat, amelyek lehetővé tették alkalmazkodásukat, az emberek egyre kevésbé függenek a környezettől, különösen az időjárástól”

– mondta Jelena Parfenova, a tanulmány vezető szerzője. A szakértő hozzátette, céljuk az volt, hogy kiderítsék, miként hat az éghajlatváltozás a jövőben a jelenleg kevésbé élhető ázsiai területekre.

Fotó: iStock

Tanulmányához a kutatók 20 általános körforgási modell kombinációját, illetve két szén-dioxid reprezentatív koncentrációs nyomvonal (RCP) forgatókönyvét használták fel – utóbbiak a légkörben található üvegházhatású gázok koncentrációváltozását írják le az idő alakulásával.

Az egyik forgatókönyv egy enyhébb, a másik egy jóval szélsőségesebb klímaváltozást feltételezett.

A csapat arra jutott, hogy utóbbi esetében 2080-ra Oroszország ázsiai részén jóval enyhébb lesz az éghajlat, a permafroszt (örökfagy) aránya pedig 65 százalékról 40 százalékra csökkenhet. Az enyhébb klímaváltozási forgatókönyv esetében is 15 százalékkal javulna a tájhasznosítás lehetősége, bizonyos területeken pedig mediterrán klíma alakulna ki.

Oroszország ázsiai térsége jelenleg igen hideg. Egy jövőbeni melegebb időjárásban az élelmiszer-biztonság valószínűleg jóval kedvezőbb lesz az emberek számára”

– nyilatkozta Parfenova, hozzátéve, hogy a földek fejlesztése gazdasági és társadalmi tényezőktől is függ.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik