Tudomány zöldövezet

Hatalmas halálzóna jelent meg Amerikánál

A Mexikói-öbölben, a Mississippi és az Atlanti-óceán találkozásánál minden tavasszal kialakul egy olyan régió, amelyben sorra pusztulnak a tengeri élőlények. 2019-ben azonban a tengeri halálzóna kivételesen nagy volt, és valószínűleg az emberi tevékenység miatt jelent meg – számol be az IFLScience.

A 2019-es, több mint 3 360 négyzetkilométeres területnél nagyobb halálzóna 30 éve nem jött létre a térségben.

Ahogy a Mississippi keresztülfolyik az Amerikai Egyesült Államokon, rengeteg mezőgazdasági szennyeződést gyűjt magába, és szállít délebbre. A nagy mennyiségű foszfor és nitrogén elalgásodáshoz, oxigénhiányos állapothoz és más vízi élőlények pusztulásához vezet.

Fotó: iStock

Nancy Rabalais tengerbiológus szerint a megfigyelések kezdete óta ez lehet a második legnagyobb halálzóna a régióban. A folyó továbbra is szállítja a szennyeződéseket, így a pusztító terület még tovább fog növekedni.

Oxigénhiányos állapot természetes folyamatok hatására is létrejöhet, az elmúlt 50 évben azonban a mezőgazdaság miatt világszerte egyre gyakrabban jelennek meg halálzónák. Mindez az emberekre is visszahat: a Mexikói-öböl Amerika egyik legfontosabb rákhalászati területe, az állatok pusztulása jelentős gazdasági károkat okoz.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik