Tudomány zöldövezet

Tönkreteszi egészségünket a klímaváltozás

Az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete (EASAC) új javaslatokat fogalmazott meg a klímaváltozás egészségügyi hatásaival kapcsolatban – áll az MTA közleményében. Amennyiben az üvegházgáz-kibocsátás a jövőben a jelenlegi ütemben folytatódik, az évszázad végére az iparosodási előtti állapothoz képest több mint 3 Celsius-fokkal lesz magasabb az átlaghőmérséklet. Ez komoly következményekkel fog járni.

A szélsőséges időjárás elsősorban az időseket, a betegeket és a gyermekeket fenyegeti majd.

A kockázatokat fokozza a társadalmak elöregedése és a nagyvárosokban erősödő hősziget-jelenség. A hőstresszt a magas páratartalom is erősíti. A forróság zavarja az alvást, fokozza a dehidratáció és a vesekő kialakulásának kockázatát, illetve rontja a kognitív és fizikai képességeket.

Fotó: iStock

A globális populáció mintegy 30 százaléka már napjainkban is olyan vidékeken él, ahol a napi felszíni hőmérséklet és a relatív nedvesség növeli a halálozás kockázatát. Amennyiben sikerül mérsékelni az éghajlatváltozást, a század végére így is 48 százalékra nő ez az arány, a megfelelő lépések nélkül pedig a 74 százalékot is elérheti.

Az EASAC megoldási javaslatai:

  • A „szénmentes” gazdaság kiépítésével több százezer olyan korai halálozás lenne elkerülhető, amelyek mögött a légszennyezés áll, a dekarbonizáció egyszerre segítené a klíma védelmét és a közegészségügyi célok megvalósítását.
  • Az egészségesebb, fenntarthatóbb táplálkozás az üvegházgáz-kibocsátást is csökkenti, a vöröshús-fogyasztás mérséklésével a teljes üvegházgáz-kibocsátása akár 40 százalékkal mérséklődhetne, ráadásul a vörös hús túlfogyasztásával kapcsolatos megbetegedések aránya is csökkenne.
  • A klímavédelem egyben a fertőző betegségek terjedésének korlátozását is jelenti. A melegedő éghajlat miatt Európában új betegséghordozók jelennek meg, ilyen az agyvelőgyulladás, a Chikungunya-láz és a dengue-láz hordozója, az ázsiai tigrisszúnyog. A klímaváltozás a gyakoribb villámárvizek, áradások miatt fokozza az élelmiszer- és ivóvízfertőzések kockázatát is.
  • Ha bizonyítékokat szolgáltatunk arra, milyen egészségügyi hatásai vannak a klímavédelmi intézkedéseknek, akkor ez elősegítheti a gyors üvegházgáz-csökkentést is. A jelentés megállapítja: a klímaváltozás közegészségügyi hatásai nem igazán jelennek meg az uniós szakpolitikákban.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik