Tudomány zöldövezet

Több ezer madár pusztult el Alaszkánál

Több ezer kontyos lunda (Fratercula cirrhata) pusztult el Alaszka partjainál – írja az MTI. A szakértők szerint az esemény hátterében a klímaváltozás áll: a tengeri madarak éhen haltak, amikor a táplálékukat jelentő halak északra úsztak a melegedő óceánvíz miatt.

A madarak többsége kórosan lesoványodott kontyos lunda volt, de nagy számban pusztultak a bóbitás alkák (Aethia cristatella) is. A becslések alapján 3150-8500 madár pusztulhatott el mindössze néhány hónap leforgása alatt.

Az egyre gyakrabban előforduló és egyre nagyobb volumenű tömeges pusztulások a klímaváltozással állhatnak összefüggésben”

– mondta Timothy Jones, a Washingtoni Egyetem munkatársa és a friss tanulmány társszerzője.

Fotó: Pixabay

A szakemberek aggódnak, hogy a szokatlanul meleg óceánvíz hatására jelentősen átalakul az óceáni tápláléklánc, ami súlyosan érinti a tengeri állatokat, beleértve a lundákat is.

Az elpusztult kontyos lundák többsége épp vedlési ciklusban lévő felnőtt példány volt. A kutatók szerint a tollhullatás amúgy is stresszes időszak a madarak számára, a táplálékhiány pedig jelentősen csökkenthette a túlélési esélyeiket.

Kiemelt fotó: Pixabay

Ajánlott videó

Olvasói sztorik