Tudomány zöldövezet

Jó eséllyel brutális hőség lesz idén nyáron

Durva hőhullámokat jósolnak idén nyáron Magyarországra is, még átmeneti enyhülésben sem reménykedhetünk. Egyetlen remény, hogy az ilyen modellek beválási esélye „csak” 55-60 százalék.

Az AccuWeather tette közzé az idei európai nyár főbb jellemzőiről készített előrejelzést, ami okkal sokkolt mindenkit. Itt olvashat róla egy remek összefoglalót, most csak a lényeget emeljük ki.

Brutális hőség

Az idei nyárra tehát elsősorban a hosszan tartó hőhullámok lesznek jellemzőek, az Európa egészét lefedő jelentés külön kiemeli Portugáliát, Spanyolországot, Lengyelországot és Magyarországot, mint a hőhullámok által leginkább érintett térségeket. A forróság már júniusban elkezdődik az Ibériai-félszigeten, majd északkelet felé terjeszkedik és tartósnak ígérkezik:

hazánkban is több alkalommal várhatók 38 fok feletti csúcshőmérsékletek, a hőhullámok során pedig a szokatlanul meleg éjszakák is aggodalomra adnak okot.

Ijesztő, főleg ha hozzátesszük: a modell a hőhullámok között is átlagos vagy átlag feletti hőmérsékleti értékeket jelez előre, magyarán enyhülésre sem igen számíthatunk.

Van azért remény

Ezeket olvasva joggal merül fel, ha a meteorológia egy hétnél hosszabb időtávon sem ad pontos előrejelzést, miképpen születhet ennyire hosszú távú és igencsak konkrét megállapításokat tartalmazó prognózis?

Az Európai Középtávú Előrejelző Központ (angol rövidítése ECMWF) szezonális előrejelzéséről van szó, vagyis tudományosan alapokat nehéz lenne kétségbe vonni. Üzleti titok azonban, hogy maga az előrejelzés milyen paraméterek alapján készül, ezért érdemben az állításokat részletezni, bármit is hozzátenni vagy vitatni lehetetlen – tudtuk meg Molnár László meteorológustól, a Kiderül.hu munkatárstól, aki kiemelte:

Azt azért érdemes tudni, hogy a szezonális előrejelzések beválási esélye 55-60 százalék.

Valójában nincs mit csodálkoznunk ezen, a gyötrőnek ígérkező idei nyárral is a klímaváltozás mutatja ki a foga fehérjét. Egyre erőteljesebben, ahogy a szakember lakonikosan fogalmaz: öt-tíz év múlva ezek az előrejelzések még durvább hőhullámokról szólnak majd nagyobb beválási eséllyel.

Kiemelt kép: Máthé Zoltán / MTI 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik