Tudomány zöldövezet

Sorra pusztulnak a gigantikus állatok

Az amerikai Nemzeti Óceán-és Légkörkutató Hivatal (NOAA) szerint idén eddig csaknem 60 szürke bálna vetődött partra a Kaliforniától Alaszkáig terjedő partvonalon. Egy új vizsgálat alapján a jelenség hátterében az Alaszka körüli sarkvidéki vizek melegedése állhat – írja az MTI.

A bálnák a mexikói telelőhelyeikről úsznak fel északra, ám a jelek szerint út közben elfogy az energiájuk”

– mondta Michael Milstein, a NOAA szóvivője.

Az eddig megvizsgált tetemek elemzése után a kutatók arra jutottak, hogy a tengeri emlősök kiéheztek. A szakemberek szerint a bálnák nem jutottak elegendő táplálékhoz múlt nyáron az Alaszka partjaihoz közeli nyári élőhelyükön. A szürke bálnák abban a térségben eszik a legtöbbet, és ott raktározzák el a zsírtartalékokat a következő nyárig.

Fotó: iStock

A kutatók ugyanakkor nem zárták ki, hogy más okai is lehetnek a bálnák pusztulásának. Az állatok északkelet-csendes-óceáni populációja nagyjából 27 ezer egyedre szaporodott, ez azt jelenti, hogy az élőlényeknek talán versengeniük kell a táplálékért.

Ahogy egyre nő a populáció, úgy egyre több állat fog elhullani”

– állapította meg Milstein.

A Bering-tenger és a Csukcs-tenger 2016 óta látványosan melegszik, ez a tengeri jég példátlan csökkenésével jár. A szakértők szerint a tengeri jég hiánya és az ebből fakadó rendkívüli meleg számos aggasztó problémát idéz elő, többek közt a táplálékláncra is súlyos hatással van.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik