Tudomány zöldövezet

A kihalás szélére kerültek a koalák

Az Ausztrál Koala Alapítvány becslések szerint csupán 80 ezer koala maradt, ezzel funkcionálisan kipusztult a faj – írja a Newsweek. Az állatokat az erdőirtás, a klímaváltozás és a különböző betegségek egyaránt fenyegetik,

ha pedig tovább csökken a számuk, egy bizonyos pont után nem marad elég egyed a reprodukcióhoz.

A funkcionális kihalás több dolgot jelölhet, jelentheti például azt, amikor egy faj már nem játszik jelentős szerepet az élővilágában. A koalák hosszú időn át fontosak voltak az eukaliptusz-erdők számára, megtisztították a lombkoronát, és trágyázták a talajt. A kövületek alapján a koalák már 30 millió éve is jelen voltak, tehát feltételezhetően a korszak ragadozói számára is táplálékforrásul szolgáltak.

A funkcionális kipusztulás emellett azt is jelölheti, amikor a faj már nem életképes. A queenslandi osztrigazátonyok például élőhelyük 99 százalékát elvesztették, és nem maradt elég reprodukcióképes példány: csak idő kérdése, hogy eltűnjenek.

Fotó: iStock

Végezetül a funkcionális kihalás jelentheti azt a helyzetet, amikor egy populáció egyedszáma olyan szinten lecsökkent, hogy beltenyészet alakult ki, ami hosszú távon a faj fennmaradását fenyegeti. Egyes koalacsoportoknál már megfigyelhető a probléma.

Azt nehéz meghatározni, hogy pontosan hány koala is maradt Ausztráliában, az évek során végzett felmérések alapján azonban megállapítható, hogy az egyedszám egyre csökken. Egyes térségekben a populációk még egészségesek, máshol azonban már igen súlyos helyzet alakult ki.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik