Tudomány bbc history

Kiderült az angol királyi nászágy titka

Nemrég egy különleges bútordarab királyi eredetét bizonyította be Jonathan Foyle építészettörténész: VII. Henrik királyé (1485–1509) volt az egyetlen máig fennmaradt középkori angol uralkodói nászágy.

A 2010-ben fellelt bútordarabot alapos vizsgálatoknak vetették alá az elmúlt kilenc évben. Egy aukción került elő, és eredetileg azt gondolták róla a szakértők, XIX. századi darabról van szó, ám a faanyag megmunkálása, összeillesztése elárulta késő középkori eredetét.

A fán DNS- és dendrokronológiai vizsgálatot is elvégeztek, amelyből kiderült: Közép-Európából importálták, ami a középkori angol királyok – köztük például XIV. században élő III. Eduárd – szokása volt.

Az ágy XIX. századi polírozása alatt XV. századi dekorációkra bukkantak, amelyek szimbolikája királyi párra utal, a belevésett alakok hasonlítanak VII. Henrik és felesége, Yorki Erzsébet korai portréira. Hét csillag jelzi a hét ajándékot vagy erényt: ezt a hiedelmek szerint felkenésükkor adományozta az angol uralkodóknak a Szentlélek, egy-egy szál rózsa is feltűnik a heraldikában.

VII. Henrik. Forrás: Wikipedia

Henrik és Erzsébet 1486. január 18-án a Westminster-palota úgynevezett „festett termében” töltötte nászéjszakáját, erre külön ágyat készítettek számukra, és a most azonosított bútor pontosan illeszkedik a XIII. századi díszítményekhez. Az ágy fejtámláján az uralkodópár Ádámként és Évaként jelenik meg, kezükben a kísértés almájával, ugyanakkor Krisztust és Szűz Máriát is jelképezik, akik megváltást hoznak. Lábukkal a gonoszként feltüntetett oroszlánon és sárkányon taposnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik