Tudomány zöldövezet

Három évtized után tértek vissza a tengeri óriások

Az óriáscápák egykor nagy számban fordultak elő Amerika nyugati parti vizeiben, a 20. században azonban a vadászat hatására jelentősen lecsökkent egyedszámuk. Később természetvédelmi program indult az állatok megóvására, a faj lassú reprodukciója miatt viszont nehezen áll helyre a populáció.

A térségben három évtizede nem láttak óriáscápát,

a közelmúltban ugyanakkor több példányt is észleltek Kalifornia vizeiben – írja az IFLScienceSkip Rutzick kapitány és legénysége előbb március 31-én, majd április 20-án látott egy-egy egyedet Malibunál. Rutzick az elmúlt öt évben rengeteg bálnával és delfinnel találkozott, még a ritka vendégnek számító holdhalat is meglátta párszor, óriáscápát viszont eddig nem észlelt.

Nagyon különleges pillanat volt

– mondta a kapitány.

Nem csak Rutzick és legénysége látta a ritka állatot, áprilisban a Santa Cruz-szigetnél, Long Beach-nél és a Santa Barbara-csatornánál is felbukkant egy-egy csoport.

Fotó: iStock

Az óriáscápa átlagosan nagyjából 5,2 tonna tömegű és 8 méter hosszú. A planktonokkal táplálkozó állat a világ második legnagyobb halfaja. Bár az élőlény a világ minden mérsékelt tengerében fellelhető, óvatos természete miatt csak ritkán látható.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik