Tudomány zöldövezet

Ma is kimutatható a természetben a hidegháború nyoma

A Ning Vang, a Kínai Tudományos Akadémia munkatársa által vezetett csapat sugárzó anyagokat mutatott ki a Csendes-óceán mélyén élő állatokban – számol be az IFLScience.  A szakértők 2017-ben a régió három mélyen fekvő területén, a Mariana-ároknál, a Mussau-ároknál és az Új-Britanniai-ároknál gyűjtöttek be apró rákokat, hogy elemezzék az izomszöveteiket és az emésztőrendszerüket.

Az adatok alapján az élőlényekben szokatlanul magas volt a sugárzó szénizotóp, a C14 szintje.

A kutatók szerint az anyagok a hidegháborús fegyverkísérleteket követően süllyedhettek le a mélybe.

1945 óta az Egyesült Államok, a Szovjetunió és a további atomhatalmak nagyjából 2000 nukleárisfegyver-tesztet hajtottak végre, az esetek közel 20 százalékában az atmoszférában robbantottak.

Kép: iStock

A kísérletek során felszabadult izotópok a légkörből a vízfelszínen és a szárazföldön rakódtak le, ahol viszonylag hamar beépültek a természetes szenek közé. Az óceán mélyén azonban még mindig kimutatható a sugárzó izotópok jelenléte.

Az anyagok különböző módokon, például a lesüllyedő tetemekkel érhették el a tenger fenekét, ahol aztán a C14 bekerült a táplálékláncba. A bombákból származó sugárzó izotóp nyomát eddig nem sikerült kimutatni az óceán mélyén.

Kiemelt kép: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik