Tudomány

Történelmi fotó érkezett a Marsról

Innentől valószínűleg hivatalosan is hagyománynak nevezhetjük a NASA marsjáróinak naplemente-fotóit: a Spirit, Opportunity és Curiosity után most már az InSight lander is beállt a sorba, és képet készített a marsi naplementéről és napfelkeltéről is. A hangulatos fotókon jól látható, hogy az emberi szemnek mennyire furcsák, kékesek lennének az ilyen égi jelenségek a vörös bolygón. A színkorrekció nélküli fotón pedig az látszik, ahogy a lander látta a helyzetet.

A marsi napfelkelte színkorrekcióval. Fotó: NASA/JPL-Caltech

A képek április 24-én és 25-én készültek a lander robotkarján található kamerával. A két fotó elkészülte között nagyjából 13 óra telt el.
A Nap azért ilyen kicsi a képeken, mert a Mars sokkal messzebb van tőle, mint a Föld – éppen ezért átmérője csak kétharmada annak, amit mi megszoktunk a saját bolygónkon.

A marsi naplemente színkorrigálva. Fotó: NASA/JPL-Caltech

A NASA szakemberei éveken át dolgoztak az InSight megalkotásán, a fejlesztés mintegy 828,8 millió amerikai dollárba került. A robot tavaly májusban indult útjára, és november 26-án kezdte meg a landolást. A leszállás nagyjából hat és fél percig tartott, és bár ez rövid időnek tűnhet, valójában kifejezetten nehéz letenni egy szerkezetet a Marsra. Az eddigi próbálkozások során csupán a leszállóegységek 40 százaléka érte el sikeresen a felszínt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik