Tudomány zöldövezet

Félelmetes ütemben zsugorodnak a gleccserek

Egy friss tanulmány szerint a világ gleccserei 1961 óta több mint 9 ezer milliárd tonna jeget veszítettek – írja az MTI. A becslések alapján évente mintegy 335 milliárd tonna jég olvad el, és csak a gleccserolvadás miatt 27 millimétert emelkedett meg a tengerek vízszintje.

Michael Zemp, a Zürichi Egyetem munkatársa által vezetett csapat a gleccserek klasszikus megfigyeléseit ötvözte műholdas vizsgálatokkal, emellett a Gleccserfigyelő Világszolgálat adatbankját is felhasználták. A szakértők világszerte több mint 19 ezer gleccser jégvastagságának alakulását tudták felmérni.

Eredményeink így nem prognózisokon vagy numerikus modelleken alapulnak”

– nyilatkozta Fabien Maussion, az Innsbrucki Egyetem Légkör- és Krioszférakutató Intézetének kutatója.

A globális tengerszint emelkedéséhez leginkább Alaszka gleccserei járulnak hozzá, ezeket a patagóniai jégmezők, majd az arktiszi gleccserek követik. Az Alpokban, a Kaukázusban és az Új-Zélandon lévő gleccserek szintén nagy mennyiségű jeget veszítettek, de az óceánok szintjének emelkedésében viszonylag kis szerepet játszottak.

Fotó: iStock

Az elmúlt 30 évben a gleccserek tömegvesztesége látványosan megnőtt, napjainkban évente nagyjából 335 milliárd tonnát veszítenek.

Világszinten évente veszítjük el a teljes európai Alpokban lévő jégmennyiség egyharmadát”

– mondta Zemp.

Kiemelt fotó: iStock

Ajánlott videó

Olvasói sztorik